Bert Vercnocke wint FameLab Nederland

Bert Vercnocke wint FameLab Nederland

25 april 2016

Betawetenschap onbegrijpelijk? Integendeel. Dat bewees Bert Vercnocke van de UvA met zijn enthousiaste pitch over zijn onderzoek naar de snaartheorie afgelopen vrijdag 22 april. Met zijn bijdrage versloeg hij zijn medefinalisten tijdens de Nederlandse finale van FameLab, 's wereld grootste wedstrijd in wetenschapscommunicatie. Bert Vercnocke zal Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de internationale finale bij het Cheltenham Science Festival in het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens FameLab gaat het erom welke jonge betawetenschapper zijn of haar onderzoek het beste begrijpelijk kan maken voor een groot publiek. De competitie wordt in meer dan 30 landen georganiseerd. Tijdens de voorrondes deden honderden kandidaten mee van zeven universiteiten in Nederland. Uit twaalf finalisten is Bert Vercnocke, postdoctoraal onderzoeker in theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam, als winnaar uit de bus gekomen tijdens de Nederlandse finale.

Bert over zijn deelname aan FameLab: `Wat me meteen enthousiast maakte om deel te nemen aan FameLab was de belofte van een tweedaagse masterclass over wetenschapscommunicatie voor de finalisten. Ondertussen heb ik er heel wat meer uitgehaald. Nooit eerder gaf ik zo`n korte presentatie, en het ging echt lekker. In de komende weken zal ik driemaal het podium opgaan voor vergelijkbare korte pitches rond betaonderzoek, in Nederland, Belgie en Frankrijk. Ik kijk uit naar het Cheltenham festival, nieuwe ervaringen en manieren om wetenschappelijk enthousiasme uit te dragen!`

Snaartheorie in 3 minuten

De jury prees Bert voor zijn inhoud, charisma en het indrukwekkende vermogen om zijn onderzoek naar de snaartheorie begrijpelijk te maken in minder dan drie minuten. De presentaties van de overige finalisten varieerden van nieuwe behandelmethoden om bloedvaten te vervangen tot aan baanbrekende ontwikkelingen in nanotechnologie. En het belang van mindfulness bij het veranderen van je eetpatroon tot aan innovatieve scheidkundige methodes om chemicalien (zoals olie) te scheiden. Dit laatste onderwerp werd gepresenteerd door de tweede UvA-finalist die meedeed aan de Nederlandse finale: Jurn Heinen. Hij is PhD kandidaat bij het Van `t Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen.De `NTR Publieksprijs' ging naar Timothy Sondej, onderzoekstudent in neurowetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Winner Famelab 2016 Bert Vercnocke

De prijsuitreiking door Paul Roemer, directeur bij de NTR.c: FameLab

FameLab competitie

De Nederlandse editie van FameLab werd georganiseerd door de British Council met steun van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), VSNU, NTR en zeven Nederlandse universiteiten. De internationale editie wordt op 8 en 9 juni in het Verenigd Koninkrijk georganiseerd door de British Council en Cheltenham Science Festival.

Bert:`Op 8 juni doe ik eerst mee in de halve finale, waarna de tien beste kandidaten doorstomen naar de internationale finale de dag erop. In totaal moet ik twee verschillende pitches voorbereiden. Ik zal me baseren op de twee presentaties die ik reeds gaf, maar ik wil ze aanscherpen, misschien zelfs stevig bijsturen. Ik ga de tijd nemen om inspiratie op te doen en te oefenen voor een live publiek van vrienden en familie. Net zoals ik al deed voor de nationale finale.`

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica