Europa versterkt aanpak van haatcriminaliteit

Nieuwsbericht | 26-04-2016 | 14:44

`Hate crimes': misdrijven waarvan mensen het slachtoffer worden vanwege hun ras, geloof ofovertuiging, seksuele orientatie, identiteit of beperking. De minister van Veiligheid en Justitie lanceert op 28 april een website gericht op de bestrijding van `hate crimes'. Hij doet dat samen met de de directeur van het EU-agentschap voor de grondrechten (FRA), Micheal O'Flaherty. Daarmee geven zij het startsein voor de tweedaagse EU-conferentie over haatcriminaliteit.

Haatcriminaliteit komt in de Europese Unie veel voor. Het motief achter hate crimes blijft vaak onzichtbaar, omdat aangifte en vervolging zich richten op het delict zelf en niet op het achterliggende motief. Slachtoffers voelen zich daardoor niet begrepen. Een uitwisseling van de beste manieren om hate crimes te melden en te registeren moet de aanpak van hate crime binnen de EU binnen versterken en de zorg voor slachtoffers verbeteren.

Praktisch

De website die op 28 april wordt gelanceerd, vergemakkelijkt de uitwisseling van manieren om hate crimes te melden tussen EU-lidstaten. Onderdeel is een praktische leidraad voor handhaving en beleidsmakers. Zij kunnen die in hun eigen land praktisch toepassen.

Tijdens de tweedaagse EU-conferentie gaan rechtshandhavingsexperts verder in op het onderwerp haatcriminaliteit.