Meer dan honderd banen weg bij Roc Leiden

Roc Leiden schrapt 127 voltijdbanen vanwege fors dalende studentaantallen. "Het gaat om een vijfde van het totale bestand", zegt woordvoerder Floor van de Nes van Roc Leiden.

Het roc maakte het nieuws gisteren in een bericht op de website bekend. "Om financieel gezond te worden, moeten we in de formatie snijden", zegt Van de Nes. Zeker omdat het studentenaantal al een aantal jaren terugloopt. Dat komt onder meer door een `imagoprobleem' na alle berichten over een naderend faillissement van het roc. "We moeten het vertrouwen terugwinnen van ouders en studenten", zegt de woordvoerder.

Bij de banen die moeten verdwijnen gaat het onder andere om ondersteunend en onderwijzend personeel. Op welke opleidingen de meeste mensen weg moeten, is nog niet duidelijk. In mei gaan de bonden, waaronder de AOb, om tafel voor het bespreken van een sociaal plan. Volgens AOb-rayonbestuurder Nasera Azzouz had het roc deels eerder kunnen anticiperen op dalende studentaantallen door te kijken naar leerlingprognoses en formules die daarvoor zijn. Bij het opstellen van het sociaal plan hoopt Azzouz gedwongen ontslag te vermijden door goede regelingen af te spreken.

Ander werk

Dat wil ook het Roc, maar of dat lukt is nu nog niet te zeggen. "Er gaan mensen uit door natuurlijk verloop", zegt Van der Nes. "En we proberen medewerkers naar ander werk te begeleiden." Bijvoorbeeld naar het Nova College of het Mondriaan College als ze daar vacatures hebben.

Vorig schooljaar nam het roc juist nog juist veel nieuwe docenten aan om de kwaliteit op orde te brengen. "Het ging om 36 tijdelijke voltijdbanen", zegt de woordvoerder. Deze contracten zullen waarschijnlijk niet worden verlengd.

Ook moet de ondernemingsraad van het Roc nog advies geven over het reorganisatieplan. Azzouz: "De raad zal nog nadere kritische vragen stellen over het reorganisatieplan."

Vastgoed-drama

Roc Leiden kwam veelvuldig in het nieuws door het vastgoed-drama dat zich afspeelde en de bijna faillissementen waar de school vervolgens mee te maken had. Eind vorig jaar bracht de commissie-Meurs hierover een onderzoeksrapport uit.