Dijkversterking Marken: wie van de drie? | Rijkswaterstaat

Dijkversterking Marken: wie van de drie?

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 26 april 2016- Laatste update: 26 april 2016 15:38 uur

Rijkswaterstaat heeft drie alternatieven voor de Zuidkade uitgewerkt om de dijk op Marken te versterken. Alle ontwerpen voldoen aan de veiligheidseisen en houden rekening met zetting. Dat wil zeggen: het proces waarbij de slappe grond onder invloed van een belasting wordt samengedrukt. Wie van de drie zal het worden?

Alternatief zuidkade kortcyclisch

Lang Cyclische Versterking: een geheel nieuwe dijk op zand

Dit ontwerp gaat uit van een geheel nieuwe dijk die buiten de huidige dijk om wordt aangelegd. Om de zetting te beperken wordt de veenlaag afgegraven en volgestort met zand. Op die manier ontstaat een robuuste en stabiele dijk die weer 50 jaar mee kan. Marken wordt bij dit alternatief zelfs iets groter dan nu, maar omdat de nieuwe dijk een stuk hoger en breder wordt zal het aanzien van het eiland wel veranderen. De aanleg van deze nieuwe dijk kan grotendeels vanaf het water worden gedaan waarbij de huidige dijk in stand blijft totdat de nieuwe af is.

Kort Cyclische Versterking: de huidige dijk versterken voor 25 jaar

Bij de Kort Cyclische Versterking vormt de huidige dijk met al zijn historie de basis en komt daar overheen een versterkte dijk te liggen. Met een planperiode van 25 jaar hoeft de dijk minder hoog en breed te worden dan voor een ontwerp van 50 jaar. Daardoor is de zetting ook goed onder controle te houden. Daarnaast zorgen maatregelen zoals nieuwe stenen, flauwere taluds en bredere bermen aan de binnen- en buitenzijde, voor een stabiele dijk. De aanleg vindt deels plaats vanaf de huidige dijk met kleine machines en vanaf de nieuw aan te leggen binnenberm en deels vanaf het water.

Overslagbestendige Versterking: wateroverlast beperken

Ook het derde ontwerp, de overslagbestendige versterking, gebruikt de huidige historische dijk als basis. De dijk wordt hoger en breder dan nu het geval is maar minder hoog dan een geheel nieuwe dijk, omdat in uitzonderlijke situaties water over de dijk heen mag lopen. Dit overslagwater zal de dijk zelf niet aantasten. Maatregelen aan het slotensysteem op het eiland beperken die wateroverlast en ook die bij neerslag, zodat Marken er bovendien een betere waterhuishouding bij krijgt. Ook dit ontwerp gaat net als bij de Lang Cyclische Versterking 50 jaar mee.

Dijkversterking Westkade

Voor het versterken van de Westkade volstaat het (beperkt) verhogen en verbreden van de kade. Daarom is hiervoor een ontwerp uitgewerkt: de Lang Cyclische Versterking voor 50 jaar. Daarin is ook rekening gehouden met nieuwe steenbekleding en taluds.

Met een van de drie de planuitwerkingsfase in

De afsluitende stap van de verkenningsfase is het vaststellen van een voorkeursalternatief, waarin de hoofdkeuze voor de Zuidkade en de Westkade zijn opgenomen. Dit doet de minister van Infrastructuur en Milieu naar verwachting medio 2016. Daarna begint de Planuitwerkingsfase. Daarin wordt het voorkeursalternatief binnen de gestelde kaders helemaal uitgewerkt en worden de benodigde juridische procedures opgestart. Deze fase duurt tot 2018.

Inloopavond 18 mei

Op woensdag 18 mei organiseert Rijkswaterstaat in Dorpshuis Het Trefpunt een inloopavond waar u de drie alternatieven kunt bekijken en vragen kunt stellen aan deskundigen. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur.