Hans Maris nieuwe directeur Nieuw Land Erfgoedcentrum

26 april 2016

Het bestuur van Nieuw Land Erfgoedcentrum heeft Hans Maris per 1 mei 2016 benoemd tot directeur. De heer Maris zal de taken overnemen van Laura Bouwmeester MSc die als interim directeur de scepter zwaaide over de erfgoedinstelling.

Hans Maris is sinds mei 2015 directeur van Stichting Erfgoedpark Batavialand, de instelling waar de museum- en onderzoeksactiviteiten van Nieuw Land Erfgoedcentrum per 1 januari 2017 in op zullen gaan. Naast directeur van Batavialand is Hans Maris ook directeur van de Bataviawerf waar hij begin 2011 in dienst is getreden. Ook de Bataviawerf zal, evenals het Maritiem Depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, per 1 januari 2017 opgaan in Batavialand. Met de benoeming van de heer Maris wordt het integratieproces voor Batavialand versneld.

Hans Maris: "De drie culturele instellingen aan de Lelystadse kust staan aan de vooravond van de integratie in Erfgoedpark Batavialand. Als geboren Flevolander voel ik mij zeer verbonden met Nieuw Land. Ik zie ernaar uit om samen met alle betrokken medewerkers Nieuw Land klaar te maken voor de transitie naar het Flevolands Archief en de integratie in Batavialand. Het prachtige verhaal van het leven op de grens van land en water verdient een prominente plek in Batavialand".

Het jaar 2016 is een bijzonder jaar voor Nieuw Land omdat aan het eind van het jaar het erfgoedcentrum opgesplitst zal worden. De onderzoek- en museale taken van Nieuw Land, inclusief het beheer van de erfgoedcollecties van Flevoland, gaan over naar Batavialand. De archieftaken zullen per 1 januari 2017 ondergebracht worden in het Flevolands Archief. Om het Flevolands Archief vorm te geven zal per 1 mei a.s. dr. Maarten van Boven als kwartiermaker aantreden. De heer van Boven was als Algemeen Rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief betrokken bij de totstandkoming van de Regionale Historische Centra. Maarten van Boven vormt samen met plaatsvervangend directeur drs. Willy van der Most en Hans Maris het Management Team van Nieuw Land dat in nauwe samenwerking met het per 1 mei a.s. ingestelde Dagelijks Bestuur de transitie uit gaat voeren.