Gemeente Leiden: Collegebesluiten gemeente Leiden

dinsdag, 26 april 2016

Koopovereenkomst Voorthuijsenlocatie fase 3 - Van Wijnen, Vaststelling evenementenkalender 3 oktoberviering 2016

Koopovereenkomst Voorthuijsenlocatie fase 3 - Van Wijnen 16.0358

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de verkoop van grond aan bouwbedrijf Van Wijnen voor de laatste fase van het woongebouw op de Van Voorthuijsenlocatie. Van Wijnen zal hier circa 51 huurappartementen realiseren in het marktsegment.

Vaststelling evenementenkalender 3 oktoberviering 2016 16.0361

Het college van burgemeester en wethouders heeft de evenementenkalender 3 oktoberviering 2016 vastgesteld. Deze evenementenkalender is tot stand gekomen op basis van reserveringen van organisatoren. De reserveringen zijn getoetst aan het evenementenbeleid 2013-2018. De uiteindelijke aanvragen worden in de gemeenteberichten gepubliceerd voor zienswijzen.

Ontwerp-omgevingsvergunning maatschappelijk complex Oppenheimstraat 16.0355

Het college van burgemeester en wethouders geeft de ontwerp-omgevingsvergunning `Oppenheimstraat' vrij voor het indienen van zienswijzen. De vergunning maakt de nieuwbouw van een maatschappelijk complex, bestaande uit peuterspeelzalen, groepsruimten, zorgwoningen en werk- en trainingscentra, in de Oppenheimstraat juridisch-planologisch mogelijk. Het complex wordt gebouwd op de plek waar momenteel nog een leegstaand schoolgebouw en een locatie voor kinderopvang staan.

Aanpassing verzekering collectie Museum De Lakenhal 16.0362

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat uitgeleende collectiestukken van Museum De Lakenhal door de bruikleennemers mogen worden verzekerd op basis van de voorwaarden die in de Kaderregeling/Beheersovereenkomst Verzekeringen zijn vastgelegd. Deze regeling wordt ook gebruikt voor rijksmusea en gemeentemusea in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Gouda). In de periode 2016-2018 (tijdens de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal) leent het museum veel stukken uit aan collega-musea in Nederland in het kader van `Collectie op reis'. Door dit besluit kunnen de bruikleennemers een flinke korting op de verzekeringskosten krijgen.

Notitie Lokaal Mediabeleid 16.0356

Mede op verzoek van D66 en de Christen Unie om op korte termijn het lokale medialandschap in kaart te brengen, heeft het college van burgemeester en wethouders een notitie opgesteld bestaande uit een analyse van het huidige medialandschap in Leiden en mogelijke actie-scenario's, voor het stimuleren van een pluriform lokaal medialandschap. Het college biedt de notitie Lokaal Mediabeleid Leiden aan de raad aan en spreekt de voorkeur uit een actieve rol te willen spelen in het stimuleren van een pluriform lokaal medialandschap en stelt daartoe voor een stadsbreed debat te organiseren waarin de scenario's verder worden uitgewerkt in samenwerking met de mediasector en andere betrokkenen.

Uitvoering taakstelling Ruimte voor de Stad 16.0365

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenraad een brief gestuurd waarin zij een korte opsomming geeft van de maatregelen die in het kader van de visie Ruimte voor de Stad genomen worden om aan de taakstelling voor 2016 te voldoen. Een aantal van de maatregelen raakt naar verwachting het beeldkwaliteitsniveau in de openbare ruimte (niveau B conform CROW) en/of het serviceniveau aan de bewoners.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Beleidskader peuterspeelopvang en VVE, Leiden 2016 en Subsidieregeling peuterspeelopvang en VVE, Leiden 2016 16.0364

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Beleidskader peuterspeelopvang en VVE, Leiden 2016 vastgesteld en stelt de raad voor om de Subsidieregeling peuterspeelopvang en VVE, Leiden 2016 vast te stellen. In de documenten staat hoe de gemeente voldoende, kwalitatief hoogwaardige en over de stad verspreide peuterspeelopvang subsidieert. Het doel is een bijdrage te leveren aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen vanaf twee jaar tot de leeftijd waarop ze naar de basisschool gaan. Belangrijke speerpunten zijn de versterking van de wijkgerichte netwerkfunctie en de doorgaande leerlijn. Daarnaast blijft de gemeente de inzet van een Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)-programma op de peuterspeelzalen/kinderdagverblijven subsidieren. Het VVE-programma spant zich in om ontwikkelingsachterstanden bij kinderen te verkleinen/voorkomen om zo een betere doorstroom naar het basisonderwijs te realiseren. Ook blijft het vroegere peuterspeelzaalwerk behouden als herkenbare voorziening in het jeugdstelsel.