Nadwa. Arabic Booker Prize 2016

In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Arabic Booker Prize

26 april 2016 17.00 - 19.00

Lezing

Op dinsdag 26 april is het zover: de winnaar van de Arabic Booker Prize 2016 wordt bekend gemaakt. In dit programma bespreekt een panel van arabisten en vertalers de boeken op de shortlist. Hierna leggen we contact met Abu Dhabi, waar dan net de prijswinnaar bekend is gemaakt. Met Djuke Poppinga, Lucia Admiraal, Liesbeth Zack, Rehab Chaker en Mariwan Kanie.

De Arabic Booker Prize, ook wel de `International Prize for Arab Fiction` (IPAF), is een literaire prijs die jaarlijks wordt uitgereikt in Abu Dhabi door de Booker Prize Foundation. Het is een initiatief om hoogstaande hedendaagse Arabische fictie internationaal meer onder de aandacht te brengen.

De genomineerde boeken en auteurs van dit jaar:

* Num*edia - Tareq Bakari (Marokko)

* Destinies: Concerto of the Holocaust and the Nakba - Rabai al-Madhoun (Palestina)

* Mercury - Mohamed Rabie (Egypte)

* Praise for the Women of the Family - Mahmoud Shukair (Palestina)

* A Sky Close to Our House - Shahla Ujayli (Syrian)

* Guard of the Dead - George Yaraq (Libanon)

Een panel van arabisten en vertalers bespreekt de boeken op de shortlist. Na de discussie leggen we contact met Abu Dhabi, waar dan net de prijswinnaar bekend is gemaakt. In dat gesprek spreken we met een van de trustees van de organisatie die het besluit van de jury en haar overwegingen met ons zal delen. Deze bijeenkomst staat open voor iedereen die geinteresseerd is in hedendaagse Arabische literatuur (de voertaal is Nederlands).

Over de sprekers

Djuke Poppinga doceert Arabische taal en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij een vooraanstaande vertaler van Arabische literatuur naar het Nederlands.

Lucia Admiraal studeerde Geschiedenis, Arabisch en Midden-Oosten studies in Amsterdam en Cairo.

Liesbeth Zack is UD Arabische taal en taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft onder andere sociolinguistisch en historisch onderzoek gedaan naar het Egyptisch Arabisch. Op dit moment werkt zij aan een onderzoeksproject dat taalverandering in het negentiende-eeuwse Cairo probeert te verklaren aan de hand van sociale factoren.

Rehab Chaker rondde in 2009 haar studie Arabische Talen en Culturen cum laude af. Op dit moment volgt ze de postmaster lerarenopleiding Arabisch aan de UvA. Daarnaast is ze al meer dan twintig jaar werkzaam als beedigd tolk/vertaler Arabisch.

Mariwan Kanie doceert moderne Arabische literatuur, cultuur en politiek van het Midden Oosten aan de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment doet hij onderzoek naar protest literatuur in de Arabische wereld. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor verschillende Koerdische media in Iraaks Koerdistan.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25