TTIP-'transparantie' voegt weinig toe

Transparantie CC: Aqua Mechanical -- https://www.flickr.com/photos/137169575@N04/24441624384

De SP heeft kritisch gereageerd op de poging van de Europese Commissie om de transparantie rondom handelsverdrag TTIP te vergroten. De publicatie over de stand van zaken in de TTIP onderhandelingen bevat nauwelijks relevante, nieuwe informatie, en toont alleen aan dat de voltooiing van het verdrag nog ver te zoeken is.

SP Europarlementarier Anne-Marie Mineur reageert kritisch op het stuk: "De Commissie presenteert met veel tamtam een document over de status van de onderhandelingen, maar zegt niets inhoudelijks over de problemen die er zijn in de gesprekken met de VS. Zo wordt er bijvoorbeeld geen extra informatie gegeven over de status van het beruchte arbitragesysteem ISDS/ICS dat ervoor moet gaan zorgen dat bedrijven straks landen kunnen aanklagen. Accepteren de VS de nieuwe voorstellen, of niet? Gezien de ophef die er over het oorspronkelijke systeem kwam, is dat best belangrijk."

Behalve het gebrek aan echte informatie over de onderhandelingen maakt het stuk vooral duidelijk dat het naderende einde van de termijn van Barack Obama grote druk zet op het proces, maar dat er nog lang geen overeenstemming is over belangrijke onderwerpen. Mineur: "Wij zijn helemaal geen voorstander van dit verdrag, maar als het er nu ook nog eens met stoom en kokend water doorheen gejaagd moet worden, dan moet je je maar afvragen hoe goed de kwaliteit zal zijn. Laat Malmstroem de onderhandelingen transparant en gedegen voeren. Als het verdrag werkelijk zo goed is als Malmstroem beweert, dan moet het er op zijn merites kunnen komen."

Betrokken SP'ers

Anne-Marie Mineur

Europarlementarier