Koningsdag met asielzoekers

Verslag Sander 't Sas

Redactie Rianne van Vuren

TV | wo 27 apr 2016 - Hoe beleven asielzoekers die nog niet zo lang in Nederland zijn Koningsdag? Amsterdamse vrijwilligers zorgen ervoor dat asielzoekers koningsdag mee kunnen vieren.

Vrijwilligers actief in de noodopvang aan de Marnixstraat in Amsterdam hebben de laatste weken geld ingezameld waardoor ze honderden portemonnees konden vullen met 10 euro. Vandaag nemen de vrijwilligers door hen in oranje gehulde asielzoekers mee naar de vrijmarkt.

Het geld uit de portemonnees is ervoor bedoeld dat de asielzoekers ook iets voor zichzelf kunnen kopen op de vrijmarkt, en op die manier ook Koningsdag mee kunnen beleven.

De actie was zo'n succes dat het ook voor asielzoekers in andere opvanglocaties in Amsterdam en in Hilversum mogelijk is gemaakt om vandaag op de vrijmarkt iets voor zichzelf te kopen. EenVandaag is bij de asielzoekers van de opvanglocatie aan de Marnixstraat, en ziet hoe zij Koningsdag beleven.

Asielzoekers die in de noodopvang verblijven zitten nog niet in de asielprocedure, zij krijgen nog geen wekelijks zakgeld zoals asielzoekers in de procedure dat wel krijgen. Daarom hebben ze vaak geen of heel weinig geld om voor zichzelf te besteden.