Commissaris van de Koning onthult borstbeeld Willem-Alexander


Voorleeshulp

28 april 2016 - Dinsdag 26 april onthulde Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland Jaap Smit een borstbeeld van Koning Willem-Alexander in het stadskantoor van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Het borstbeeld is gemaakt door de Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels. Guido Sprenkels studeerde beeldhouwen en ruimtelijke vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij is sinds 1997 fulltime beeldhouwer.

Het beeld is een bronzen afgietsel van een portret dat in klei is geboetseerd aan de hand van foto- en filmmateriaal van Koning Willem-Alexander in 2013, het jaar van de troonsbestijging.

Sprenkels heeft geprobeerd in de verschillende kanten van het portret verschillende karakteristieken van de koning te benadrukken en daarmee recht te doen aan de veelzijdigheid van zijn persoon en zijn ambt.

Van vriendelijk, spontaan, opgewekt en open, overgaand in zijn meer serieuze, nadenkende en ingetogen kant. Deze verschillende facetten dragen bij aan de levendigheid van het portret zonder de harmonie in het beeld aan te tasten.

Borstbeeld van de koning Willem Alexander