Ruim vijfhonderd reacties over verkeersdrempels


Publicatiedatum:
donderdag 28-04-2016
Uiteenlopende reacties zijn binnengekomen bij het gemeentelijk meldpunt verkeersdrempels, dat drie maanden in de lucht is geweest. Aan de hand hiervan wordt onderzocht hoe drempels in onze gemeente worden beleefd.
In 2015 heeft de gemeenteraad de motie `Hobbel weg' aangenomen. Daarin vroeg de raad onder meer om te onderzoeken welke verkeersdrempels inwoners als probleem ervaren. Een deel van het onderzoek bestond uit het instellen van een meldpunt: verkeersdrempels.com. Hier zijn 513 meldingen
binnengekomen over in totaal 145 verschillende locaties. Sommige meldingen gaan over een drempel, maar er zijn ook meldingen die over alle drempels in een straat (of wijk) gaan.


Te steil of te hoog

Het merendeel van de meldingen is een klacht. Bij 20 meldingen heeft de melder aangegeven blij te zijn met een drempel. Daarnaast zijn er 113 klachten dat te hard over de drempel heen gereden kan worden. De voornaamste klacht is dat een bepaalde drempel te steil of te hoog is (280 meldingen),
maar ook wordt vaak genoemd dat er te veel drempels liggen (167 meldingen) of dat ze te dicht op elkaar liggen (149 meldingen). Een groot deel van de meldingen (424) gaat over locaties in de directe woonomgeving van de melder.

Top drie

De meest genoemde locatie is de IJweg tussen het Leenderbos en de Bennebroekerweg in Hoofddorp (111 meldingen). Ook de drempel op de IJweg in Zwanenburg bij de Dennenlaan is vaak genoemd (44 meldingen). Ook zijn er nog tientallen meldingen over de IJweg waarvan de gemeente niet kan achterhalen
welk deel wordt bedoeld. De top drie wordt afgesloten door drie locaties met ieder 13 meldingen: de Spieringweg in Zwaanshoek ter hoogte van de tennisbaan, de Rijshornstraat in Rijsenhout en de Hoofdweg Westzijde in Nieuw-Vennep bij de langzaam verkeersbrug naar de Guldenweg.

Vervolg

De gemeente beoordeelt alle meldingen. Daarbij wordt onder meer gekeken of de aangemelde drempel aan de vastgestelde inrichtingseisen voldoet. Ook wordt bekeken wat de kosten zijn van eventuele aanpassingen. Daarna wordt besloten of een drempel aangepast wordt of niet. Iedereen die een drempel
heeft gemeld en zijn of haar e-mailadres heeft achtergelaten, wordt deze week geinformeerd over het proces. Deze melders krijgen ook een reactie over de beoordeling van hun melding.

Twee bewoners aan het woord over de `hobbels' in de weg:

"Ik sta er niet bij te juichen, maar ze zijn een noodzakelijk kwaad",

zegt de heer Peppelman. Hij woont aan de IJweg in de Hoofddorpse wijk Floriande, waar veel verkeersdrempels liggen.

"Dit is een kaarsrechte, klassieke polderweg en de enige mogelijkheid om van de ene kant van de wijk naar de andere te komen. Als mensen de kans krijgen, geven ze plankgas."



Drempels helpen

Toen Peppelman indertijd zijn woning in Floriande kocht, was de maximum snelheid op de IJweg nog 60 km.

"Ons is toen verzekerd dat het een 30-km weg zou worden. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is dat gebeurd. Maar alleen 30-km borden plaatsen hielp niet, het verkeer bleef te hard rijden. De drempels helpen wel goed. Dit is een woonwijk. De drempels zijn nodig voor de verkeersveiligheid
en het woongenot van de bewoners."

Facebookpagina

"Ik ben geen tegenstander van verkeersdrempels, maar het zijn er te veel",

zegt Nick Witte uit Hoofddorp. Hij begon vorig jaar de facebookpagina Anti Drempels Haarlemmermermeer.

"Er zijn 1.111 drempels geregistreerd in Haarlemmermeer, maar volgens de gemeente zijn er `waarschijnlijk' nog meer. Niet ieder verkeersprobleem is op te lossen met een drempel. Op de IJweg word je als automobilist door scooters ingehaald, wat voor onveilige situaties zorgt. Op de
Vijfhuizerweg is een drempel vlak voor een stoplicht geplaatst, waar ook al een drempel ligt. Onnodig en pure geldverspilling."

Nick Witte van de facebookpagina Anti Drempels Haarlemmermermeer aan de IJweg in Hoofddorp.
Nick Witte van de facebookpagina Anti Drempels Haarlemmermermeer aan de IJweg in Hoofddorp. Foto: Jur Engelchor.


Gulden middenweg

Witte ziet meer heil in zogeheten chicanes of wegversmallingen. Veel drempels zijn volgens hem bovendien niet goed aangelegd.

"Ze voldoen niet aan de richtlijnen die hiervoor gelden, ze zijn te steil of te hoog."

Hij heeft de facebookpagina opgezet om een signaal af te geven aan de gemeente.

"Ik heb veel reacties gekregen, zowel positieve als negatieve. Het blijft altijd een discussiepunt, er moet gewoon een gulden middenweg gevonden worden."


Melden

Wensen of klachten over verkeersdrempels melden blijft mogelijk: via haarlemmermeer.nl/meldingen, info@haarlemmermeer.nl of telefoon (0900 1852).