Inwoners pofitief in eerste clientervaringsonderzoek Wmo - gemeente ..


Ieder jaar meet de gemeente Oldebroek de ervaringen van inwoners die gebruik maken van voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo).

Nulmeting

Omdat er per 1 januari 2015 veel is veranderd, is in 2015 een nulmeting uitgevoerd. Hieruit blijkt onder andere dat het merendeel van de clienten positief is over de mate waarin de ondersteuning hen helpt bij de zelfredzaamheid en bij het meedoen in de samenleving. Wethouder Liesbeth Vos - van
de Weg: "Ik ben blij te zien dat inwoners over het algemeen positief zijn over de voorzieningen vanuit de Wmo. Daarnaast hebben we met deze nulmeting een instrument in handen om onze dienstverlening op vorm en inhoud nog verder te verbeteren."

Mantelzorg

Uit het onderzoek blijkt dat veel mantelzorgers overbelast zijn of dreigen te raken. Dit benadrukt de noodzaak van een goed ondersteuningsaanbod en heldere informatie voor mantelzorgers. Hiervoor heeft de gemeente al een aantal maatregelen genomen. De gemeente heeft bijvoorbeeld sinds januari
2015 geinvesteerd in uitbreiding van het aantal consulenten informele ondersteuning. Bij de consulenten kunnen mantelzorgers terecht voor een gesprek, ondersteuning en advies. Bovendien worden er speciale activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers.

Kwaliteit en effect van de ondersteuning

Inwoners zijn over het algemeen tevreden over de ondersteuning die zij ontvangen van professionele aanbieders. Een deel van de inwoners geeft echter aan dat zij zich, ondanks de ondersteuning, nog niet helemaal zelfstandig kunnen redden. Bijvoorbeeld in het huishouden, de zelfverzorging of het
verplaatsen in de omgeving. Dit is een aandachtspunt bij de gesprekken die de gemeente voert met inwoners over hun ondersteuningsvraag.

De resultaten van het clientervaringsonderzoek zijn aangeboden aan de gemeenteraad van Oldebroek. Klik hier voor het rapport `Nulmeting Wmo'.