Inzameling BEST-tas succesvol gestart


foto van inzamelaars

Wethouder Bert Groot Wesseldijk was bij de eerste inzameling van de BEST-tas in het buitengebied van Lochem. (foto: Yke Ruessink)

In de gemeente Lochem is de inzameling van de BEST-tas van start gegaan. Met de BEST-tas kunnen inwoners boeken (B), elektrische apparaten (E), speelgoed (S) en textiel (T) inleveren. Bij de eerste inzamelronde werden zo'n 1600 tassen opgehaald.

Van 11 tot en met 14 april werd er voor het eerst in de gemeente Lochem ingezameld. Zo'n 1600 huishoudens hadden een BEST-tas gevuld en aan de weg gezet. Medewerkers van kringloopbedrijf 2Switch haalden de tassen op.

Hergebruik en recycling

De BEST-tas is een stevige tas van gerecycled plastic waarin boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel gedaan kunnen worden. De inzameling vindt eenmaal per 8 weken plaats. De ingezamelde spullen worden hergebruikt of gerecycled. Wethouder Bert Groot Wesseldijk: "We zijn blij
dat er goed gebruik wordt gemaakt van de BEST-tas. Met deze nieuwe service verminderen we de hoeveelheid restafval en behouden we grondstoffen. Belangrijk voordeel is ook dat de BEST-tas bijdraagt aan de sociale werkgelegenheid."

Samenwerking

De BEST-tas is een samenwerking tussen de gemeente Lochem, Circulus-Berkel, 2Switch, Weee Nederland en Leger des Heils Reshare. De tassen worden ingezameld en gesorteerd door 2Switch. Herbruikbare en verkoopbare spullen worden verkocht in de kringloopwinkel. Kleding en ander textiel dat
overblijft, gaat naar het Leger des Heils Reshare. De overige, niet verkoopbare spullen worden gerecycled.

Nieuwe BEST-tas

Wie de BEST-tas vol aan de weg heeft gezet, krijgt automatisch en gratis binnen 4 tot 6 weken een nieuw exemplaar toegestuurd. Deze tijd is nodig omdat het pakket op adres aangemaakt wordt en de verspreiding uit kostenoogpunt in partijen gebeurt. Duurt dit u te lang of heeft u meer spullen dan
in de BEST-tas passen, dan kunt u de spullen gratis wegbrengen naar het inleverpunt van 2Switch op het Recycleplein in Zutphen. Of bel 2Switch om ze gratis op te laten halen: (0900) 02 05. Lever in die gevallen de tas niet in, deze is alleen bestemd voor de huis-aan-huisinzameling.