Bijdrage aan Veiligheidsregio Twente door gemeenten blijft volgens besluit

De Kamer uit Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben uitspraak gedaan in het geschil over de bijdrage per gemeente aan de Veiligheidsregio Twente. De uitspraak houdt in dat het besluit van medio 2015 in het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio in stand blijft. Dit betekent dat alle 14 Twentse gemeenten een financiele bijdrage leveren volgens het vastgestelde gewijzigde financieringsmodel. De nadeeleffecten die dat jaarlijks oplevert voor een zestal gemeenten ten opzichte van de vorige situatie, blijven daarmee bestaan.

De 14 Twentse gemeenten betalen elk een jaarlijkse bijdrage aan de Veiligheidsregio. Het voorstel om vanaf 2016 een andere norm te gaan hanteren voor de kostenverdeling over de deelnemende gemeenten met een ingroeipad van drie jaar, is bij meerderheid van stemmen vastgesteld tijdens de Algemeen Bestuursvergadering van juni 2015. Door deze aanpassing betalen 8 van de 14 gemeenten jaarlijks minder en valt de bijdrage voor een zestal gemeenten juist hoger uit. Drie van deze nadeelgemeenten (Borne, Oldenzaal en Tubbergen) hebben tegen het besluit voor deze nieuwe financieringssystematiek een geschil aanhangig gemaakt bij Gedeputeerde Staten. De Kamer heeft dit geschil beoordeeld en de bezwaren ongegrond verklaard.

Overweging

De Kamer acht de gekozen financieringssystematiek redelijk en beantwoordend aan de normen zoals die in de opdrachtformulering bij de herziening van de verdeelsleutel zijn opgenomen. Wel roept de Kamer het Dagelijks Bestuur (DB) op om de nadeelgemeenten meer duidelijkheid te verschaffen over de oorzaken van de nadeeleffecten. Daarnaast geeft de Kamer het DB in overweging om met de gemeente Oldenzaal nader te kijken naar de diensten die de gemeente Oldenzaal van de VRT betrekt in verhouding tot haar bijdrage.

De gemeenten Borne, Oldenzaal en Tubbergen beraden zich op eventueel te zetten vervolgstappen. Zij zullen hierover binnen vier weken uitsluitsel geven.