Uitspraak Hof van Justitie over correctiefactor emissierechten

Donderdag 28 april 2016

Vandaag (28 april 2016) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg prejudiciele vragen beantwoord over de correctiefactor bij broeikasgasemissierechten. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelde de vragen in juni 2014.

Het gaat in deze zaak om het gewijzigde nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2012-2020 dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in oktober 2013 heeft genomen. In dit besluit zijn voor de periode 2013 tot 2020 jaarlijks kosteloze broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren. Een aantal van die bedrijven is het niet eens met de correctiefactor die de Europese Commissie in september 2013 heeft vastgesteld en die de staatssecretaris vervolgens bij de nationale toewijzing van de emissierechten heeft toegepast.

Prejudiciele vragen

De Afdeling bestuursrechtspraak wilde weten of de correctiefactor procedureel juist tot stand is gekomen. Daarnaast vroeg zij of de Europese Commissie terecht de emissies van elektriciteitscentrales buiten beschouwing heeft gelaten bij de berekening van de correctiefactor.

Antwoord van het Hof

Het Hof van Justitie verklaart het besluit van de Europese Commissie waarbij de correctiefactor is vastgesteld, ongeldig. Wel heeft het Hof bepaald dat deze ongeldigverklaring geen gevolgen heeft voor eerdere toewijzingen van emissierechten, "teneinde ernstige gevolgen voor een groot aantal te goeder trouw tot stand gebrachte rechtsverhoudingen te voorkomen".

Voortzetting behandeling

Met het antwoord van het Hof van Justitie is nog geen einde gekomen aan deze procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij heeft in juni 2014 de behandeling van de zaak geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Nu het Hof van Justitie de prejudiciele vragen heeft beantwoord, zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaak voortzetten en daarna een definitieve uitspraak doen.

Lees hier het persbericht van het Europese Hof van Justitie van 28 april 2016.

Lees hier het persbericht en de verwijzingsuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 11 juni 2014 met zaaknummer 201311081/1.

Zie het origineel.