Lagere tarieven voor roaming vanaf 30 april

28-04-2016

De roamingkosten voor bellen, sms'en of internetten binnen de Europese Unie gaan vanaf 30 april in bijna alle gevallen omlaag. De roamingkosten worden vanaf 15 juni 2017 zelfs gedeeltelijk afgeschaft. Dit staat in de Roamingverordening, waarin de 28 landen van de Europese Unie afspraken hebben gemaakt over de kosten voor roaming en om Noorwegen, Liechtenstein en Ijsland. De Autoriteit Consument & Markt heeft als toezichthouder op de telecommarkt namens Nederland ook meegewerkt aan de Roamingverordening. Henk Don, bestuurslid ACM: `Door de Roamingverordening zijn consumenten beter beschermd tegen onverwacht hoge kosten wanneer zij in een ander EU-land gebruikmaken van hun telefoon, smartphone of tablet. De maximumtarieven voor internetten per MB, bellen per minuut en sms'en per bericht liggen nu vast'.

Roamingkosten in het buitenland

In het buitenland betalen consumenten voor het gebruik van hun mobiel of tablet niet alleen de kosten van de Nederlandse aanbieder. Daarbovenop komen de roamingkosten van een buitenlandse aanbieder voor het gebruik van zijn netwerk. Wie in het buitenland gebruik maakt van een mobiele telefoon, maakt dus gebruik van de internationale roamingdienst van de buitenlandse aanbieder. Het doel van de Europese Unie is om de roamingkosten op termijn af te schaffen.

`Voorkom nare verrassingen'

Consumenten weten vaak niet dat zij ook roamingkosten betalen wanneer zij in het buitenland bellen naar een plaatselijk nummer. Bijvoorbeeld wanneer ze een taxi bestellen of een tafel reserveren. Ook het bijhouden van je belevenissen of die van anderen op sociale media kan voor verrassingen zorgen. Om iedereen goed voor te lichten geeft ACM via haar consumentenloket ConsuWijzer uitgebreide informatie aan consumenten. Henk Don: `De kosten kunnen ondanks de maximumtarieven nog steeds ongemerkt oplopen. Voorkom nare verrassingen, let goed op je verbruik en de voorwaarden van je bundel.'

Kies abonnement dat bij je past

In bijna alle gevallen gaan de kosten voor roaming door de nieuwe regels omlaag. ACM adviseert consumenten zich goed voor te laten lichten: kies het abonnement dat past bij je verbruik en situatie en verdiep je voordat je naar het buitenland gaat goed in de voorwaarden van je abonnement.

Maximumtarieven roaming tarieven per 30 april 2016:

Vanaf 30 april 2016 gelden er nieuwe tarieven voor roaming. Deze komen bovenop de gebruikelijke kosten voor mobiel internet, telefonie en sms plus de roamingkosten. De maximum tarieven voor deze roamingtoeslagen zijn:


                            (exclusief btw) (inclusief btw)
   Bellen per minuut        EUR 0,05        EUR 0,0605
   Gebeld worden per minuut EUR 0,0114      EUR 0,013794
   Sms'en per bericht       EUR 0,02        EUR 0,0242
   Internetten per MB       EUR 0,05        EUR 0,0605




   De roamingtoeslagen plus de gebruikelijke kosten per sms, belminuut of MB, mogen bij elkaar opgeteld niet hoger zijn dan de volgende tarieven (tenzij er geen roamingtoeslag in rekening wordt gebracht):

                            (exclusief btw) (inclusief btw)
   Bellen per minuut        EUR 0,19        EUR 0,2299
   Gebeld worden per minuut EUR 0,05        EUR 0,0605
   Sms'en per bericht       EUR 0,06        EUR 0,0726
   Internetten per MB       EUR 0,20        EUR 0,242