Orkest Chinees topconservatorium met Chinese klassieker in Muziekgebouw

Persbericht: Orkest Chinees topconservatorium met Chinese klassieker in Muziekgebouw 28 april 16 Siqing Lu

Central Conservatory Junior Orchestra Beijing vertolkt vioolconcert Butterfly Lovers met topviolist Siqing Lu

Wie een van de meest bekende en geliefde Chinese klassieke muziekstukken wil horen, kan op donderdag 26 mei terecht in de Grote Zaal van het Amsterdamse Muziekgebouw. Het Central Conservatory Junior Orchestra Beijing speelt dan het vioolconcert Butterfly Lovers uit 1959 en de Zevende symfonie van Beethoven. Solist is violist Siqing Lu, winnaar van het prestigieuze Paganini-concours in 1987. Het Central Conservatory of Music Beijing is de belangrijkste muziekopleiding in China.

Dankzij een samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam kunnen de Chinese muziekstudenten van het Central Conservatory of Music in het Amsterdamse Muziekgebouw internationale podiumervaring opdoen. Het concert in het Muziekgebouw is onderdeel van een Europese tournee; het orkest speelt behalve in Amsterdam ook in Antwerpen en Keulen.

Butterfly Lovers

De Chinese componisten Chen Gang en He Zhanhao schreven het vioolconcert Butterfly Lovers in 1959 naar een beroemde Chinese legende over twee geliefden die na de dood veranderen in vlinders. De compositie is een synthese tussen Oost en West: het combineert een Westers instrumentarium met Chinese melodielijnen en akkoorden. Butterfly Lovers is een van de weinige Chinese klassiekers die veelvuldig op internationale podia is te horen. In dit concert klinkt ook de ouverture The Play of Toys van de jonge Chinese componist Fay Wang en de Zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Het concert is onderdeel van het 10-jarig jubileumseizoen van het Muziekgebouw.

Solist Siqing Lu

Violist Siqing Lu (1969, Qingdao, provincie Shandong) werd met 8 jaar als jongste student ooit toegelaten op het Central Conservatory of Music in Beijing. Drie jaar later studeerde hij bij Yehudi Menuhin in Londen en later aan de prestigieuze Juilliard School. Siqing Lu won verschillende belangrijke internationale prijzen, waaronder in 1987 het Paganini-concours als eerste Aziatische violist ooit. Op de klassieke cd-labels Naxos en BIS verschenen opnames van het vioolconcert Butterfly Lovers door Siqing Lu.

Samenwerking met Conservatorium van Amsterdam

Het Central Conservatory of Music Beijing is het grootste conservatorium in China en telt 1.900 studenten. Wereldberoemde artiesten als pianist Lang Lang en componist Tan Dun studeerden er. Sinds 2013 hebben het Conservatorium van Amsterdam en het Central Conservatory of Music Beijing een samenwerkingsverband, dat zich richt op gezamenlijke projecten van studenten en het uitwisselen van docenten en expertise.

Meer informatie en kaartverkoop: www.muziekgebouw.nl/china

Meer informatie Central Conservatory of Music Beijing: http://en.ccom.edu.cn