Unieke uitgave voor parochies: magazine `Oosterse Kerken'

Unieke uitgave voor parochies: magazine `Oosterse Kerken' 21-4-2016

Rooms-Katholieke parochies worden jaarlijks op de vijfde zondag van Pasen uitgenodigd om speciale aandacht te hebben voor Oosterse christenen en hun Kerken: de zondag voor de Oosterse Kerken. Dit jaar wordt met een speciaal magazine het Oosters christendom extra voor het voetlicht gebracht. Alle parochies in Nederland ontvingen enkele exemplaren. Het magazine besteedt onder meer aandacht aan de jaarlijkse gebedsdienst voor de martelaren in Apeldoorn. Voor parochies is ook een korte beschouwing over de Bijbelteksten beschikbaar op basis van de drie schriftlezingen en een voorbede.

Beschrijving

Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, is bisschop referent voor Oecumene en Oosterse christenen. Hij nam samen met de Katholieke Vereniging voor Oecumene het initiatief voor de uitgave. In het voorwoord schrijft de bisschop: "Het Oosters christendom is in de afgelopen tientallen jaren voor Nederlandse christenen dichterbij gekomen. Op de eerste plaats komen Oosterse christenen via de media meer in het nieuws. In de tweede plaats maken Oosterse christenen als vluchtelingen steeds meer deel uit van onze Nederlandse samenleving." Het blad dat nu verschijnt bij gelegenheid van de zondag Oosterse Kerken 2016 laat de lezer kennismaken met Oosterse christenen die met Rome verbonden zijn, alsook met christenen die deel uitmaken van Orthodoxe Kerken. "Graag spreek ik de hoop uit dat dit magazine gelovigen en parochies zal aansporen om met overtuiging te bouwen aan waarachtige eenheid met Oosterse christenen door gebed en hulp, en zal aanzetten tot hartelijke gastvrijheid ten opzichte van Oosterse christenen die als vluchteling vrijheid en veiligheid zoeken in Nederland," aldus mgr. Van den Hende.

Gevarieerde inhoud

Het blad besteedt aandacht aan de actualiteit van de ontmoeting van paus Franciscus en patriarch Kyrill en de campagne `Hoop voor de Kerk in Syrie en Irak'. Verschillende auteurs schrijven over Oosterse christenen in Nederland: de Syrisch-orthodoxe Kerk, Oekraiens-katholieke parochies, de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. Het blad bevat ook een interview met metropoliet Athenagoras over integratie. Vader Stephan Bakker uit Amersfoort schrijft over de diaconie als belangrijke taak in de Orthodoxe Kerk en Anna Borman vertelt over haar Russisch-orthodoxe parochie in Amsterdam. Het magazine schrijft in twee artikelen rond gebed en liturgie over spiritualiteit en doet verslag van het gezamenlijk gebed voor de martelaren (maart 2016, Apeldoorn). Een speciaal middenkatern geeft uitleg over het ontstaan en de geschiedenis van de Oosterse Kerken en bevat een schematisch overzicht alsook informatie over de verhouding tussen de Oosterse Kerken en de Rooms-Katholieke Kerk.

Bestellen

De uitgave kan worden besteld bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene tegen betaling van EUR 1,50 per blad en portokosten (EUR 3,00). Losse exemplaren van het katern zijn verkrijgbaar voor EUR 0,20 per stuk.

Katholieke Vereniging voor Oecumene

Emmaplein 19 D

5211 VZ `s-Hertogenbosch

073 7370026

secretariaat@oecumene.nl