Onderscheiding voor Duchenne-onderzoeker Ieke Ginjaar

Onderscheiding voor Duchenne-onderzoeker Ieke Ginjaar

28 april 2016 | NIEUWSBERICHT

Dr. Ieke Ginjaar, tot vorig jaar werkzaam als moleculair bioloog bij de afdeling Klinische Genetica van het LUMC, heeft 26 april een lintje ontvangen voor haar jarenlange inzet voor de spierziekte Duchenne.

Dr. Ieke Ginjaar leidde als laboratoriumspecialist klinische genetica binnen Nederland ruim twintig jaar het onderzoek naar de spierziekte van Duchenne. Hierbij werkte zij samen met vele neurologen in het binnen- en buitenland en met onderzoekers van de afdeling Humane Genetica. In de beginperiode van haar wetenschappelijke loopbaan ontwikkelde zij meerdere antilichamen tegen het eiwit dystrofine, het eiwit dat ontbreekt bij Duchenne-patienten. Met behulp van immunohistochemie en immunobiochemie werd diagnostiek en onderzoek aanzienlijk verbeterd. Aan onderzoek naar een therapie heeft Ginjaar indirect aanzienlijke bijdragen geleverd. Zij is ruim 20 jaar actief als bestuurslid bij het Duchenne Parent Project.

Ginjaar kreeg de onderscheiding tot Officier in de orde van Oranje Nassau opgespeld door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.