Bevel Tian Men Clinic B.V. in Rotterdam verlengd


Nieuwsbericht | 29-04-2016

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het bevel dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op 18 maart 2016 heeft gegeven aan privekliniek Medical and Beauty Clinic B.V., ook wel bekend als de Tian Men Clinic of Health & Food clinic of Stamcel Kliniek Nederland
gevestigd in Rotterdam, verlengd. Dit bevel houdt in dat deze zorgaanbieder geen zorg meer mag verlenen en gesloten blijft totdat de zorgaanbieder naar het oordeel van de inspectie weer voldoet aan de voorwaarden om goede zorg te kunnen verlenen.

Wat bleek uit de inspectiebezoeken?

Tijdens de inspectiebezoeken van 29 januari 2016 en 2 februari 2016 stelde de inspectie ernstige tekortkomingen vast die een risico vormen voor de patientveiligheid en de gezondheid van clienten.
De inspectie stelde ondermeer tekortkomingen vast bij de dossiervoering, het `informed consent', infectiepreventie, het onderhoud van medische hulpmiddelen, het omgaan met incidenten en calamiteiten en de medicatieveiligheid.

De zorgaanbieder had na de inspecties op 29 januari 2016 en 2 februari 2016 bevestigd dat bepaalde behandelingen niet meer zouden worden uitgevoerd. Het ging om behandelingen waarbij steriele medische hulpmiddelen werden gebruikt bij patienten, waarbij gewerkt werd met apparatuur die niet
onderhouden was en waarbij medicatie werd toegediend aan patienten.
Tijdens het inspectiebezoek van 11 maart 2016 bleek dat de zorgaanbieder in tegenstelling tot de eerdere toezeggingen toch deze behandelingen heeft uitgevoerd.

Waarom een bevel en de verlenging?

De inspectie is van oordeel dat de tekortkomingen dusdanig omvangrijk en ernstig zijn dat direct moest worden ingegrepen, omdat er een gevaar is voor de veiligheid en/of de gezondheid van patienten. De inspectie geeft daarom de zorgaanbieder het bevel geen zorg meer te verlenen. De
zorgaanbieder moet sluiten en gesloten blijven totdat de zorgaanbieder de tekortkomingen voldoende heeft weggenomen en naar het oordeel van de inspectie weer voldoet aan de voorwaarden om goede zorg te kunnen verlenen. Dit was ten tijde van het verlengen van het bevel niet het geval.

De minister van VWS heeft het bevel van de inspectie op 24 maart 2016 verlengd. Zie ook het eerdere nieuwsbericht Bevel voor Tian Men Clinic B.V. in Rotterdam van 18 maart.