Proost op de wetenschap: Hoe subtiele variaties in taalgebruik ons denken kunnen beinvloeden

29apr2016

17.00 - 18.00

Proost op de wetenschap: Hoe subtiele variaties in taalgebruik ons denken kunnen beinvloeden

29apr2016 17.00 - 18.00

Lezing

Hoe vormt taal onze voorstelling van een gebeurtenis? Wat is de invloed van bepaalde woordkeuzes en zinconstructies in de voorstelling die we maken van een (onbekende) gebeurtenis? Met name in de reconstructie van misdrijven - waar vaak nog gezocht wordt naar de feiten - is taal van groot belang in onze voorstelling van wat er daadwerkelijk is gebeurd. In deze Proost op de wetenschap bespreekt post-doc onderzoeker Anita Eerland hoe taal onze denkwijze beinvloedt.

Om taal te kunnen begrijpen maken mensen een mentale voorstelling van wat ze lezen of horen. Hoe deze mentale voorstelling eruit ziet, wordt beinvloed door onze kennis en ervaringen, maar ook door de woordkeus en zinsconstructie van de zender. Zo is onze mentale voorstelling levendiger en gedetailleerder wanneer we lezen dat `een dader om zich heen aan het schieten was' dan wanneer we lezen `een dader schoot om zich heen'. In deze lezing zal Anita Eerland ingaan op hoe subtiele variaties in taalgebruik ons denken over een beschreven situatie, zoals een misdrijf, kunnen beinvloeden.

Anita Eerland

Over de spreker

Anita Eerland (1983) promoveerde in 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op onderzoek naar de verwerking en waardering van aanwezig en afwezig bewijsmateriaal in fictieve politiezaken. Sinds januari 2015 is zij werkzaam aan de Universiteit Utrecht waar zij onderzoek doet in het kader van haar Veni-project. De vraag die centraal staat in haar onderzoek is hoe subtiele verschillen in taalgebruik ons denken over een situatie (bijv. een misdrijf) beinvloeden.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks `Proost op de wetenschap' geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Iedere vrijdagmiddag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142 (op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00).

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25