Spookfacturen mobiel nog steeds raadsel

Radio | vr 29 apr 2016

Redactie Martijn Rosdorff

Gisteren meldden we dat mensen massaal gebeld worden door een vreemd buitenlands nummer, dat ze niet opnemen, niet terugbellen, maar waar ze toch een dikke factuur van krijgen. Vaak vele honderden euro's.

Een erg geheimzinnig verhaal, sinds gisteren melden zich meer mensen bij ons die het slachtoffer zijn van deze oplichtingstruc.

We hebben inmiddels contact gehad met Vodafone, die menen zeker te weten dat hun systemen niet gehackt zijn. Hoe de criminelen het dan wel voor elkaar krijgen dat providers enorme bedragen onterecht bij hun klanten in rekening brengen is een volstrekt raadsel.

Hoe kan het gebeuren dat mensen een factuur krijgen voor het bellen met een nummer terwijl hun telefoon helemaal niet gebruikt werd op dat moment? Veel telefoons zijn onderzocht en er zijn geen sporen van virussen en dergelijke gevonden. Bestaan er soms nieuwe virussen die zichzelf vernietigen nadat ze hun kwade werk gedaan hebben? We hebben het gevraagd aan een paar experts maar het blijft een groot raadsel.

Eng is het wel. Iedere telefoongebruiker wordt dus door ons, van TrendingVandaag, geadviseerd om alle rekeningen goed na te kijken. Verdachte bedragen meteen melden.

Bij Vodafone heeft men laten weten dat mensen die slachtoffer zijn van deze fraude hun geld meteen terug krijgen. Bij andere providers kan dat een stuk lastiger liggen. Nogmaals onze oproep: kijk goed je telefoonrekening na, en meld het bij je provider als er iets niet klopt, en meldt het bij ons als je niet meteen je geld terugkrijgt.