Lente in de dierentuin

Geplaatst op 29 april 2016 om 14:54

In deze rubriek kan je maandelijks lezen hoe het er ondertussen aan toe gaat in onze dierentuin. Deze week kijken we hoe ons park weer in bloei komt te staan wegens de lente.

Het is lente en de natuur staat in bloei: in het DierenPark is goed te zien hoe het groen ontwaakt en de dieren genieten van de eerste warme dagen. De ringstaartmaki's verwelkomen de zonnestralen met gespreide armen, de pinguins kunnen geen genoeg krijgen van de zwemvijver en de leeuwen liggen te luieren in het zonnetje. Naast deze exotische bewoners, wonen er nog veel meer Nederlandse dieren in de bosrijke omgeving. Het is bijzonder om te zien hoe de musjes hun nesten bouwen, de eekhoorntjes van tak naar tak springen en de jonge eendjes ronddobberen tussen de fietsboten in de rivier van de Grote Wildernis.

Tijdens een wandeling door het park, valt naast de dieren ook de beplanting op. Het park heeft veel aandacht voor al het groen en er is zelfs een speciale afdeling met de toepasselijke naam: `groenvoorziening'. De groenvoorziening begint al vroeg in het jaar met snoeien, bloembolletjes planten en het park `lenteklaar' maken. Het tuinieren in een park van negentien hectare is uiteraard een heel karwei. "Er zijn hier ongeveer 4500 bomen te vinden en jaarlijks stoppen wij wel zo'n 12060 bloembollen in de grond", vertelt Robert Oosterhof die verantwoordelijk is voor de groenvoorziening. "Het is dan ook altijd erg fijn als al het werk in de lente wordt beloond met de vrolijke kleuren die nu te zien zijn."

Op het moment is het park in volle gang met het realiseren van een nieuw gebied, genaamd het Woud en hier speelt beplanting ook een cruciale rol. "Bij het creeren van een nieuwe beleving proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met de bestaande natuur," vertelt Robert. "Waar mogelijk bouwen wij om bomen heen, zodat wij het bos zoveel mogelijk sparen. Uiteraard lenen deze bomen zich perfect voor een gebied als het Woud, want wij willen hier juist de Nederlandse natuur laten zien." Vanaf de brug is te zien hoe de graafmachines tussen zorgvuldig afgeschermde bomen aan het werk zijn, terwijl mens en dier genieten met het voorjaar in hun bol.