Wat betekent afluisterwet Plasterk voor jou?

Web only | vr 29 apr 2016

Verslag Maaike Kempes

Redactie Rob Hadders

De zogenoemde `afluisterwet' van minister Ronald Plasterk gaat ondanks kritiek gewoon door. Emails, apps, en sms-berichten kunnen straks op grote schaal in de gaten worden gehouden. Het voorstel ligt nu ter advies bij de Raad van State. Het kabinet hoopt het nog voor de zomer aan de Tweede Kamer voor te leggen.

Eerder won Plasterk voor deze plannen de `BigBrotherAward', uitgereikt door Bits of Freedom. Zij verdedigen digitale burgerrechten en leggen uit: wat betekent de wet voor jou als burger en hoe kun je voorkomen dat de overheid rondsnuffelt in jouw computer. Een interview met Ton Siedsma van Bits of Freedom: IFrame

Volgens het kabinet zijn deze nieuwe maatregelen noodzakelijk om cyber- en terroristische dreiging tijdig te onderkennen. Er is na uitspraken van het Europees Hof wel een toetsingscommissie aan de plannen toegevoegd.

Hieronder delen uit het uitgelekte wetsvoorstel, vandaag gepubliceerd door De Volkskrant. Vier van de belangrijkste punten, aangevuld met informatie van Bits of Freedom:

Sleepnet

Critici zijn bang voor het sleepnet-effect. Een vorm van ongerichte communicatie volgens Bits of Freedom. Een voorbeeld: Als de overheid op zoek is naar een Syrie-ganger in Amsterdam, dan kan door middel van een grote tap bij internetproviders alle communicatie worden opgevangen. Via filters wordt gezocht naar nuttige informatie, maar ook jouw e-mails worden opgevangen.

Hacken

De overheid wil via derden computers hacken. Stel jij hebt contact met een verdachte, dan kan jouw computer gehackt worden om via deze weg bij de gegevens van de verdachte te komen.

Slimme apparaten

Tegenstanders vrezen dat ook andere apparaten dan telefoons en computers gehackt gaan worden. De navigatie in je auto, een thermostaat die werkt via wifi, een koelkast die zelf nadenkt: al deze apparaten zouden mogelijk ook gehackt kunnen worden. Zo komt er informatie vrij over waar je bent geweest en hoe laat je weer thuis was.

Tappunten

De overheid is van plan een soort `supertaps' in te stellen. Er zou bijvoorbeeld bij een groot datacentrum of internetprovider een vaste tap ingesteld kunnen worden. De overheid wil dit de komende jaren op vier locaties doen. Het gaan om plaatsen waar veel dataverkeer langskomt, maar op welke plek is nog niet duidelijk.