Taaie vraagstukken: van zwart-wit naar kleur (Oratie)

vrijdag 29 april 2016

Tijd vanaf 15:45

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Managementwetenschappen

Spreker de heer prof. dr. E.A.J.A. Rouwette

Subtitel Taaie vraagstukken: van zwart-wit naar kleur

Beschrijving

Hoe belangrijker de beslissing, hoe groter de kans dat er een groep mensen over meepraat. Is het dan niet vreemd om te bedenken dat overleggen in groepen de laatste eeuwen niet fundamenteel veranderd is? We hebben toegang tot een enorme hoeveelheid informatie, steeds meer stakeholders willen een stem hebben en we staan voor complexe uitdagingen. En toch is een vergadering nog steeds een groep mensen die tegen elkaar aanpraat. Het wordt tijd om de vergadering de 21ste eeuw binnen te loodsen en deze oratie vertelt hoe.

Vooral voor ingewikkelde, taaie vraagstukken is het moeilijk om overzicht te krijgen en tot een aanpak te komen waar alle stakeholders achter staan. Sommige partijen staan al in de oplossingsmodus: als iedereen gewoon het plan zou implementeren dat wij al bedacht hebben, is het probleem opgelost. Wat beter werkt is de meningen van partijen duidelijk te krijgen en de kwestie in de volle breedte te bekijken. Daarvoor is een aanpak nodig om informatie te ordenen, om de relatie tussen ideeen te zien en om tot een gedeeld begrip te komen. Een plan dat op zo'n manier wordt opgesteld werkt wel en wordt wel geimplementeerd. Deze oratie gaat in op methoden die wel voortgang creeren in taaie vraagstukken.

Biografie

Etienne Rouwette (1971, Margraten) is hoogleraar Research and Intervention Methodology aan de Nijmegen School of Management. Rouwette richt zich op ondersteuning van groepsbesluitvorming met methoden als system dynamics en group model building, scenarioanalyse en elektronische vergadersystemen. Hij is met name geinteresseerd in het effect van deze methoden op communicatie, attitudes en gedrag van participanten.