Roeping, loyaliteit en gezag: de publieke sector na het neoliberalisme

22 april 2016 - Zorg, welzijn, onderwijs en veiligheid als verhandelbare producten. De burger als consument, de professional als producent, af te rekenen met meetbare targets. Deze neoliberale noties hebben hun langste tijd gehad. Ze vormen een aanslag op bezieling, vertrouwen en burgerschap in de publieke sector. Maar hoe moet het verder? Vrijdagmiddag 29 april gaat prof.dr. Evelien Tonkens hier verder op in tijdens haar oratie in de Pieterskerk in Utrecht. Tonkens is hoogleraar Burgerschap en humanisering van de publieke sector aan de Universiteit voor Humanistiek.

Titel van de oratie is Roeping, loyaliteit en gezag: de publieke sector na het neoliberalisme. Evelien Tonkens bespreekt in haar oratie drie wegen voorwaarts, aan de hand van drie veronachtzaamde waarden: roeping, loyaliteit en gezag. Een moderne invulling van deze klassieke waarden biedt een nieuw normatief kader voor een democratische cultuur in de publieke sector.

Evelien Tonkens (1961) is hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht sinds mei 2014. Daarnaast is ze lid van de Raad van Toezicht van Meander Medisch Centrum, en van de Raad van Toezicht van Mondriaan GGZ, en redacteur van Socialisme en Democratie. Tussen 2005 en 2014 was zij bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap bij de afdeling Sociologie en Antropologie van de Universiteit van Amsterdam.

Ze is een veelgevraagd adviseur voor nationale en lokale overheden en andere organisaties, onder meer als voorzitter van de wetenschappelijke begeleidingscommissie van de tweede evaluatie van Wmo van het SCP iov. het ministerie van VWS (2012-2014) en als lid van de adviescommissie Kennisinfrastructuur van de Wmo van de Raad voor Gezondheidszorgonderzoek (2013-2014) iov. de Gezondheidsraad.

Tonkens studeerde `politieke en sociaal-culturele wetenschappen' aan de Universiteit van Amsterdam en werkte aan de universiteiten van Nijmegen en Groningen en diverse onderzoeksinstituten. Tussen 2002 en 2005 was ze woordvoerder Volksgezondheid, Welzijn en Emancipatie voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Aansluitend was ze zeven jaar vaste columnist van de Volkskrant. Tussen 2007 en 2011 was ze toezichthouder bij GGZ-centraal.

De bijeenkomst is openbaar en vrij toegankelijk. Dezelfde middag wordt ook een oratie gehouden door Margo Trappenburg, bijzonder hoogleraar Grondslagen van het maatschappelijk werk namens de Marie Kamphuis Stichting.

De plechtigheid begint om 14.45 uur precies in de Pieterskerk, Pieterskerkhof 5 te Utrecht (dus niet in de Aula van de Universiteit Utrecht)

Programma

14.45 Opening door rector prof. dr. Gerty Lensvelt-Mulders

15.00 HELPEN ALS AMBACHT, oratie Margo Trappenburg

15.45 Muzikaal intermezzo door Klezmertrio Mokum Klatsj

16.00 ROEPING, LOYALITEIT EN GEZAG, oratie Evelien Tonkens

16.45 Receptie in de (aanpalende) Universiteit voor Humanistiek.

Zie ook Agenda.

Zie het origineel.

Entree UvH