`Maliebaanmonologen' uitgezonden op tv

`Maliebaanmonologen' uitgezonden op tv 29-4-2016

Aansluitend aan `Nieuwsuur' (NPO 2) zendt de NOS op de eerste zes dagen van mei `De Maliebaanmonologen' uit. Theatergroep Aluin voerde deze theatermonologen vorig jaar in de aanloop naar Bevrijdingsdag voor het eerst met veel succes op. Een van de historische locaties die daarvoor toen gebruikt werden, was het aartsbisschoppelijk paleis op Maliebaan 40. De monologen zijn gebaseerd op het boek `Aan de Maliebaan' van Ad van Liempt, dat vorig jaar verscheen. De hoofdrolspelers zijn `helden en schurken' die in de Tweede Wereldoorlog aan de Utrechtse Maliebaan woonden en werkten.

Beschrijving

De NSB en de SS waren ruim vertegenwoordigd, maar ook het verzet tegen de bezetters was op de Maliebaan gevestigd. De zes monologen werden vorig jaar opgevoerd in de historische locaties; voor de monoloog van aartsbisschop De Jong was dat de Paus Adrianuszaal in het aartsbisschoppelijk paleis aan Maliebaan 40, een ontvangstruimte die qua inrichting nog grotendeels gelijk is aan de jaren `40-`45. Het aartsbisdom had de acteur voorzien van de benodigde kleding en attributen zoals een bisschopskruis en bisschopsring. De andere vijf monologen zijn van Erna Boomsma (secretaresse bij de Sicherheitspolizei), SS-voorman Henk Feldmeijer, vicevoorzitter Frits Elzas van de Joodse Raad Utrecht, verzetsvrouw Marie-Anne Tellegen (bijnaam `dr. Max') en NSB-leider Anton Mussert. Vanwege de enthousiaste reacties werd ervoor gekozen om de monologen ook op video vast te leggen. De laatste opnames werden gemaakt op 31 maart, in aanwezigheid van mgr. Hoogenboom en Ad van Liempt (foto: Ad van Liempt, `aartsbisschop De Jong' en mgr. Hoogenboom).

Uitzendschema:

Zondag 1 mei, 22.30-22.46 uur:

Monoloog van aartsbisschop Jan de Jong (Dennis Coenen). Hij sprak zich onder meer uit tegen de opheffing van de vakbonden en de Jodenvervolging.

Maandag 2 mei, 22.48-23.04 uur:

Monoloog van Erna Boomsma (Hiske Eriks). Boomsma was een meisje uit een NSB-gezin en werkte als secretaresse voor NSB-organisaties en uiteindelijk ook voor de Sicherheitspolizei.

Dinsdag 3 mei, 22.48-23.04 uur:

Monoloog van Henk Feldmeijer (Arend Brandligt). Feldmeijer was oprichter en voorman van de Nederlandse SS en rivaal van NSB-leider Mussert.

Woensdag 4 mei, 22.48-23.04 uur:

Monoloog van Frits Elzas (Boris van Bommel). Elzas was een joods zakenman, die aan de Maliebaan woonde. Hij werd vicevoorzitter van de Joodse Raad in Utrecht en kocht diverse gearresteerde Joden vrij. Hij werd in een concentratiekamp vermoord.

Donderdag 5 mei, 22.35-22.51 uur:

Monoloog van Marie-Anne Tellegen (Daphne de Bruin). Tellegen (`dr. Max') was een voormalige Utrechtse topambtenaar die een belangrijke rol in het verzet speelde. Zij woonde op Maliebaan 72bis en was de buurvrouw van de Sicherheitspolizei.

Vrijdag 6 mei, 22.48-23.05 uur:

Monoloog van Anton Mussert (Jilles Flinterman). NSB-leider Mussert had zijn hoofdkwartier op Maliebaan, hij werd na de oorlog geexecuteerd wegens landverraad.