Geloven op maandag - Protestantse Kerk Nederland


Foto: SmallWorldSocialTeamwork_CC_SA02 mei 2016

Geloven op het werk, hoe ziet dat er uit?

Pagina-inhoud

Geloven is geen activiteit die je er even `bij' doet - geloven doe je (met vallen en opstaan) 24 uur per dag, 7 dagen in de week, en dus niet alleen op zondag. Geloven heeft alle kenmerken van een levensbeschouwing die kleurt hoe je tegen de werkelijkheid aankijkt. Jezus noemt zijn leerlingen
'licht voor de wereld'. Dat hoeven ze niet te worden, dat zijn ze. In het alledaagse leven ben je een getuige, wordt zichtbaar dat je een gelovig mens bent. Thuis, in je vriendenkring, in je buurt en op je werk.

Merken mensen dat u een gelovig mens bent? Ooit kwam ik een jonge vrouw tegen die me vertelde dat ze niet in een christelijk gezin was opgegroeid. "Tot en met mijn twintigste had ik nog nooit een gelovig mens ontmoet" zei ze. Echt? We constateerden samen dat er vast wel gelovige mensen waren
in haar omgeving. Ze wist het alleen niet. Ze praatten er blijkbaar nooit over, en zij merkte er niks van. Niet op school en later ook niet op haar werk.

Aandacht voor de ander

Nu hoeft u natuurlijk niet met een sticker rond te lopen waarop staat: `Ik ben gelovig, en u?' We houden niet van nadrukkelijk doen en terecht. Doe gewoon uw werk goed en betrouwbaar. Zo geeft u uw geloof genoeg handen en voeten.

Daarnaast kunt u op een ontspannen, natuurlijke manier laten merken dat u een gelovig mens bent. Vaak vertellen mensen hoe ze tijdens de lunchpauze ruimte vragen voor een moment van gebed voor de maaltijd. U kunt misschien iets vertellen over een bijzondere kerkdienst die u hebt bijgewoond. U
kunt ook op andere manieren laten merken dat geloven voor u van betekenis is: u doet niet mee met geroddel, u laat u niet regeren door angstig gepraat over vluchtelingen, u hebt aandacht voor collega's die het moeilijk hebben en u hebt tijd voor de klant.

Geloven op het werk kan ook betekenen dat u onrecht aan de kaak stelt, dat u 'klokkenluider' wordt. Dat zijn ingrijpende stappen, maar soms zijn ze nodig. Structuren kunnen onrechtvaardig zijn, manieren van werken frauderend. Dan kunt u gelovig aan de bel trekken.

Niet voor de vrije tijd

Natuurlijk zijn het niet alleen christenen die zo proberen te leven, gelukkig niet. Vanuit allerlei idealen en levensbeschouwingen proberen mensen goed te leven en hun werk met aandacht en liefde te doen. We hebben als gelovige mensen niet de pretentie dat we `beter' zijn dan anderen.

Maar vanuit het geloof in Jezus Christus wordt ook op uw werk zichtbaar wat voor mens u wilt zijn, in zijn spoor. Een mens van liefde. Iemand die van genade weet. Geloof is niet gereserveerd voor de vrije tijd.

Mensen ervaren hun werk verschillend. Voor de een is het vooral een last maar er moet nu eenmaal brood op de plank komen. Een ander wordt opgejaagd in de werkweek, er zijn deadlines en targets die gehaald moeten worden en er is weinig ruimte voor echte aandacht voor mensen. Soms kan werk een
roeping zijn: uw bijdrage aan een betere samenleving. Vaak is het een mengeling van dit alles. Maar in alle gevallen kunt u overal, ook op uw werk, laten zien dat leven vanuit het evangelie vreugdevol is.

ds. Nynke Dijkstra

stafmedewerker Missionair Werk



De column `Voor de verandering' gaat over de uitdagingen, kansen, hobbels en dilemma's van missionair gemeente-zijn. De tweewekelijkse bijdragen worden afwisselend geschreven door ds. Hans van Ark, ds. Nynke Dijkstra en Martijn Vellekoop van de afdeling Missionair Werk en Kerkgroei van de
Protestantse Kerk. www.protestantsekerk.nl/missionair*.