Paniek in de menigte? Weet wat u moet doen


Paniek in de menigte? Weet wat u moet doen

03 mei 2016
Paniek in een menigte kan ontstaan op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Dat zijn concerten, festivals, zoals het Bevrijdings- of het Straatfestival in Zwolle, voetbalwedstrijden en andere evenementen. Iedereen wil tegelijk weg. Hierdoor kunnen mensen onder de voet worden gelopen.

De aanleiding is vaak iets onverwachts en kan heel divers zijn: een ontploffing of brand, een vechtpartij of grootschalige verstoring van de openbare orde (denk aan de Damschreeuwer), een plotselinge weersverandering (noodweer) of een ongeval. Er is een kans dat u daar bij betrokken raakt.

Wat kunt u zelf doen?

Kijk voor u een gebouw binnengaat of een evenemententerrein op komt waar de nooduitgangen zijn en hoe de vluchtroutes lopen. Ontstaat er paniek? Doe dan het volgende:

* Houd veilige afstand; blijf zo veel mogelijk uit het gedrang
* Volg de aanwijzingen op van de aanwezige hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance)
* Bied eventueel uw hulp aan
* Loop altijd met de mensenstroom mee
* Blijf kalm
* Help mensen die zijn gevallen weer op de been

Wat doet de overheid?

Wie een evenement wil organiseren, moet een vergunning hebben. De gemeente, die de vergunning afgeeft, stelt daar eisen aan. Organisatoren zijn verplicht om maatregelen te nemen waarmee incidenten worden voorkomen. Er worden goede afspraken gemaakt over de veiligheidsregels: er moeten
maatregelen genomen zijn voor de brandveiligheid, nooduitgangen, EHBO-voorzieningen en bereikbaarheid van het terrein voor de hulpdiensten (brandweer, politie en ambulances). Tijdens risico-evenementen zijn hulpdiensten op het terrein of in de buurt, zodat zij snel kunnen ingrijpen als er iets
gebeurt.

Vragen?

Heeft u vragen? Mail naar (postbus@zwolle.nl) of bel met de gemeente, tel. 14038.

Kijk voor meer informatie over veiligheid op www.zwolle.nl/veiligheid