Vraag en antwoord over grasmaaien


Publicatiedatum:
dinsdag 03-05-2016
Mede als gevolg van besluiten door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad is in 2015 veel geld van het beschikbare budget van beheer en onderhoud geinvesteerd in fietspaden en wegen in Haarlemmermeer en de ondergrond daarvan. Belangrijke argumenten voor deze prioritering
waren veiligheid en het tegengaan van kapitaalvernietiging. Dat wegen, fietspaden en de ondergrond ervan prioriteit hebben gekregen, is van invloed op de frequentie waarin het gras wordt gemaaid. De gevolgen daarvan zijn nu zichtbaar. Inwoners stellen de laatste tijd veel vragen over gras dat
hoger staat dan ze gewend zijn. Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop.
Kan het zijn dat het gras nog niet is gemaaid?
Dat is inderdaad mogelijk. Het gras wordt niet overal even vaak gemaaid.

Waarom niet?
De gemeente is overgegaan op een andere maaifrequentie en een ander maaisysteem. Hierdoor verandert het beeld van het groen. Er ontstaat meer diversiteit in grassen en er groeien meer kruiden. En het kost minder als er minder wordt gemaaid.

Het gras staat nu wel erg hoog, waar ligt de grens?
Het gras wordt een tot twee keer per jaar gemaaid. Het kan voorkomen dat het gras langer is dan u gewend bent.

De buurt verloedert toch zo?
Het beeld verandert weliswaar, maar van verloedering is geen sprake.

Waar wordt deze nieuwe manier van maaien toegepast?
De nieuwe manier van maaien geldt voor heel Haarlemmermeer. In alle wijken en kernen van de gemeente wordt nu op deze manier gemaaid.

Levert hoog groen geen gevaar op voor de veiligheid?
Op plekken waar hoog of overhangend groen het uitzicht belemmert, bijvoorbeeld op uitzichthoeken bij kruisingen, wordt er vaker gemaaid en gesnoeid.

Sommige grasstroken zijn gemaaid en andere niet. Waarom zie ik geen duidelijke structuur in het onderhoud van het groen?
De gemeente is dit seizoen pas begonnen met deze andere manier van maaien en houdt in de gaten hoe dit in de praktijk uitpakt. De komende maanden, wordt de nieuwe structuur in het onderhoud meer zichtbaar.

Hoe kan ik in het hoge gras mijn hond uitlaten?
Vlakbij de stoep en langs paden wordt een strook gras gemaaid. U kunt gewoon uw hond uitlaten. De opruimplicht blijft van kracht.

Hoe ruim ik nu de poep van mijn hond op?
Het opruimen van hondenpoep in hoog gras is niet eenvoudig. Daarom worden er voldoende stroken naast de stoepen en paden gemaaid. U kunt uw hond op deze stroken uitlaten.

De gemeente heeft een paar jaar geleden toch een beeldkwaliteitplan opgesteld, voldoet het onderhoud daar nu nog aan?
Het beeldkwaliteitplan geeft aan wat het gewenste beeld is van het onderhoud. Met de aannemers die het onderhoud van de gemeente uitvoeren, is de afspraak gemaakt dat het onderhoud aan dit beeld moet voldoen. Door deze nieuwe maaisystematiek verandert het beeld van kort gras naar kruidenrijk
gras.

Waarom mocht ik over deze nieuwe manier van maaien niet meedenken, meepraten en meebeslissen?
Deze andere manier van maaien wordt na dit seizoen geevalueerd. Ook opmerkingen van bewoners worden hierin meegenomen. Hoe de evaluatie er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Het evaluatietraject wordt van tevoren aangekondigd via onze website, social media en InforMeer.

Als ik zie dat er ergens een dringende reden is om het gras wel te maaien, wat moet ik dan doen?
Als het groen voor een onveilige situatie zorgt? Of het gras bij het voetbalveldje voor kinderen te hoog is? Dan kunt u een melding maken via het meldingsformulier.