Minister-president Rutte en minister Ploumen naar Libanon

Nieuwsbericht | 28-04-2016 | 18:07

Minister-president Rutte en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengen dinsdag 3 mei een werkbezoek aan Libanon. Tijdens het bezoek worden zij geinformeerd over de opvang van Syrische vluchtelingen en de impact van de Syriecrisis op Libanon.

Met minister-president Salam van Libanon spreken minister-president Rutte en minister Ploumen over de gevolgen van de vluchtelingenstroom op het land, en over hoe Europa en Nederland Libanon hierin ondersteunen. Op dit moment vangt Libanon, met een bevolking van vier miljoen mensen, ongeveer anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen op. Tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp spreken minister-president Rutte en minister Ploumen met Syrische gezinnen en jongeren over de situatie in het kamp. Ook ontmoeten zij burgemeesters van gemeenten met veel vluchtelingen. Met hen praten zij over de gevolgen van de vluchtelingenopvang op de lokale voorzieningen, zoals drinkwater, elektriciteit en afvalverwerking. Verder bezoeken zij een door Nederland gefinancierd voetbalproject, dat Libanese kinderen en vluchtelingenkinderen samenbrengt.

Opvang in de regio is voor Nederland een essentieel element van de integrale aanpak van de migratieproblematiek. In totaal heeft het kabinet sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrie 360 miljoen euro vrijgemaakt voor Syrie en de buurlanden. De steun bestaat zowel uit noodhulp als uit initiatieven om perspectief te bieden aan vluchtelingen in de regio en aan de omliggende steden en dorpen van vluchtelingenkampen. Dat gebeurt onder meer door het bevorderen van onderwijs en werkgelegenheid.