Difference Day viert vrijheid van meningsuiting en pers

Nieuwsbericht | 29-04-2016 | 17:11

Op World Press Freedom Day, 3 mei, vindt in Brussel de tweede editie van het evenement Difference Day plaats. Difference Day schenkt aandacht aan mensen, instellingen en organisaties die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting en pers.

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Deze dag moet mensen bewust maken van het belang van persvrijheid. Ook worden regeringen herinnerd aan hun plicht om de vrijheid van meningsuiting, op grond van de mensenrechten, te respecteren.

Actueel

De bedreiging van de persvrijheid blijft actueel. De aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, op 7 januari 2015, staan nog vers in het geheugen gegrift. Deze aanslagen zijn onderdeel van een veel groter probleem. Sinds 1992 werden meer dan 1100 journalisten gedood tijdens de uitoefening van hun beroep. Meer dan een derde van de wereldbevolking leeft in landen die niet beschikken over een vrije pers. En ook in democratische landen schort het nog vaak aan de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Vaak worden deze vrijheden uitgedaagd en bedreigd door politieke, economische, religieuze en andere machten.

Difference Day

Het EU-voorzitterschap is partner van Difference Day. Op 3 mei zijn er in het museum BOZAR in Brussel keynotes en parallelle sessies met films, debatten en tentoonstellingen over de vrijheid van meningsuiting en de pers in al hun aspecten en uitdagingen. Kijk voor het volledige programma op de website van Difference Day.

Zie ook

* Differenceday