DiploHack Bratislava: Open data in de EU een stap dichterbij?

Nieuwsbericht | 03-05-2016 | 08:20

Op 22 en 23 april vond in Bratislava de Slowaakse editie van DiploHack plaats. Het evenement werd georganiseerd door de Nederlandse ambassade in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad, met steun van het Slowaakse Ministerie van Economische Zaken en in samenwerking met de Impact Hub in Bratislava, waar de activiteiten ook plaatsvonden.

Diplohack Bratislava

Fotograaf: Natalia Jakubcova

Voor dit tweedaagse evenement waren programmeurs, ontwikkelaars, studenten en betrokken burgers gevraagd de krachten te bundelen en zich te buigen over het belangrijkste thema van deze DiploHack - Transparency & the EU: Opening the Black Box of Europe. De aftrap vond plaats op vrijdagmiddag door plaatsvervangend Chef de Poste Eveline Molier, die in haar toespraak het belang benadrukte van open data en de rol van hackers en het maatschappelijk middenveld:

"Te veel informatie die de EU publiceert is, niet eenvoudig toegankelijk of te gebruiken. Om hier iets aan te doen, wordt wereldwijd door diverse partijen samengewerkt aan initiatieven die co-creatie bevorderen. Problemen die wereldwijd spelen, worden opgepakt in ideation- en ontwerpprocessen. De inzet van technologie verandert razendsnel, de diplomatieke activiteiten op dit terrein eveneens en hackathons kunnen een mooie bijdrage leveren om in elk geval een deel van deze veranderingen te sturen."

Vervolgens introduceerde moderator Radoslav Mizera het begrip designdenken, waarna de deelnemers aan de slag konden met het formeren van teams. Dirk Ahlborn, CEO van Hyperloop Transportation Systems, bracht een kort bezoek aan de hackathon om over zijn ervaringen te vertellen. Hij moedigde iedereen aan oplossingen te bedenken voor de huidige mobiliteitsproblemen in het westen van Slowakije.

Start van de Diplohack

Geinspireerd door de sprekers gingen de deelnemers met hun ideeen aan de slag. Er werden drie teams gevormd, waarna het onderdeel "hacking" begon, naast een workshop waarin de uitdagingen op het gebied van open data en de EU werden geinventariseerd. De DiploHackers gingen zelfs vol enthousiasme de straat op om hun visie op de problematiek aan voorbijgangers voor te leggen.

Op de tweede dag van de DiploHack werkten de teams hun applicaties verder uit tot presenteerbare prototypes. Uiteindelijk werden alle oplossingen voor open data, transparantie en de Europese Unie voorgelegd aan vijf juryleden, onder wie de Nederlandse ambassadeur Richard van Rijssen.

Diplohack Bratislava

Fotograaf: Natalia Jakubcova

Winnaar van de DiploHack Bratislava

De jury kende de eerste prijs toe aan het "Street Care"-team. Met de Street Care-app kunnen mensen problemen in hun buurt melden via een open data portal door een digitale speld op een kaart te prikken. Zo kan bijvoorbeeld melding worden gemaakt van ophopend afval, kapotte straatverlichting of andere incidenten binnen de gemeente of in de buurt. Daarnaast kunnen omwonenden een probleem via de sociale media ook "upvoten" om de urgentie ervan aan te geven. De bedenkers van Street Care (Naim Yildiz, Nadezda Gladyshkova en Martin Lukac) nemen straks deel aan het allereerste European Transparency Camp dat in juni in Amsterdam wordt gehouden.

De tweede plaats was voor het team "Fix the Law", dat met het idee kwam een website op te zetten waarop burgers in de EU worden geinformeerd over Europese regelgeving in de maak en waarop zij vervolgens online commentaar kunnen geven om de beleidsvorming te beinvloeden. Een goede derde werd "MIG info", een online informatieplatform waarop open data over migratie beter toegankelijk wordt gemaakt, zodat het verband tussen migratie en de economie in kaart kan worden gebracht.

Ambassadeur Van Rijssen toonde zich verheugd over de resultaten van de DiploHack, die nog niet eerder in Bratislava was georganiseerd: "Het fenomeen hacking heeft een positief effect op zowel de samenleving als op de politiek, burgers en het bedrijfsleven. Ik denk dat hackathons belangrijke bijdragen kunnen leveren aan innovatieve oplossingen, waardoor kansen worden gecreeerd.`'

Evaluatie van de producten

Ambassadeur Van Rijssen viel de eer ten deel de producten samen met vertegenwoordigers uit diverse sectoren te evalueren. De Europese "insteek" werd beoordeeld door Livia Vasakova, namens de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Slowakije, terwijl Juraj Hostak van het Slowaakse Ministerie van Economische Zaken de apps beoordeelde op zakelijke en innovatieve aspecten. Lex Slaghuis, CTO van de Open State Foundation, analyseerde de producten en de teams vanuit zijn ervaring met open data en zijn rol als mentor tijdens de hackathon. Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, werden de apps vanuit technisch perspectief beoordeeld door Jan Paulech van Microsoft Slowakije.