Mona Keijzer: verheerlijken van terroristisch geweld moet strafbaar zijn

03/05/2016Mona Keijzer: verheerlijken van terroristisch geweld moet strafbaar zijn

Het CDA heeft haar wetsvoorstel om de verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar te stellen voorgelegd aan de Raad van State. Dit wetsvoorstel heeft tot doel om de personen die de gruwelijkheden van terroristisch geweld verheerlijken, bijvoorbeeld op sociale media, te kunnen aanpakken.

Er zijn misdrijven die vanwege hun aard, ernst en omvang de samenleving zeer ernstig schokken en ontwrichten. Denk aan de terroristische aanslagen van de afgelopen twee jaar die de gehele westerse, vrije democratische wereld troffen. De aanslagen op het Joods museum in Brussel (24 mei 2014), op het weekblad Charlie Hebdo in Parijs (7 januari 2015), in het centrum van Parijs (13 november 2015) en op de luchthaven Zaventem en in de metrostations in Brussel (22 maart 2016). Deze daden van puur kwaad werden overal met afschuw aanschouwd. Maar ook de door IS uitgevoerde onthoofding in 2014, op film vastgelegd en online geplaatst, en de online gepubliceerde levende verbranding van een Jordanese piloot zijn hiervan gruwelijk voorbeelden.

De gruwelijkheden van terreurgroepen werd door de aanhangers hiervan gebruikt om op sociale media IS en haar daden te bejubelen en verheerlijken. Helaas ook bij demonstraties in Nederland waar onder meer met IS-vlaggen gezwaaid werd.

De schok die terroristische misdrijven teweeg brengen is zo heftig dat het openlijk verheerlijken van deze gruwelijkheden burgers diep kwetst, groepen van burgers tegen elkaar kan opzetten, haat kan zaaien, tot grote maatschappelijke onrust kan leiden, ontwrichting in de samenleving teweeg kan brengen, radicalisering kan bevorderen en dus een voedingsbodem kan scheppen voor het opnieuw begaan van deze misdrijven. Dat is waarom het CDA het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar wil stellen.

Mona Keijzer: 'De samenleving hoeft beledigende, haat zaaiende uitlatingen over terroristische misdrijven niet te tolereren en over haar kant te laten gaan. We mogen niet toekijken wanneer bij demonstraties of op sociale media terrorisme wordt bejubeld. Integendeel. We moeten alle mogelijkheden creeeren om hen die zich hier schuldig aan maken te kunnen aanpakken.'

De Raad van State zal het wetsvoorstel nu beoordelen, waarna dit voorstel aan de Tweede Kamer kan worden voorgelegd.