Sanering asbesthoudend materiaal bij De Bron tot 13 mei


woensdag, 04 mei 2016

De gemeente heeft sinds woensdag 6 april een terrein van ongeveer vijf meter rondom kerkelijk centrum De Bron aan de Buizerdlaan afgezet met hekken. Deze afzetting is noodzakelijk omdat bij de verbouwing van het kerkgebouw asbesthoudend materiaal vrijgekomen is. Aanvankelijk zou de sanering
voor het weekeinde van 30 april gereed zijn. De sanering duurt langer en is op 13 mei afgerond.

Hoe zit het met de sanering?

De opruimwerkzaamheden worden verricht door een gespecialiseerd en daarvoor gecertificeerd bedrijf. Dit bedrijf heeft bij de werkzaamheden een nieuwe verontreiniging geconstateerd. Hier is onderzoek naar gedaan en vervolgens heeft het bedrijf van het kerkbestuur opdracht gekregen om ook deze
te saneren. Dit is de reden voor de vertraging. Ook de nieuwe sanering levert geen risico op voor de volksgezondheid.

Wanneer worden de hekken verwijderd?

Zodra het asbest is verwijderd, worden de hekken weggehaald. Dat zal na het weekeinde van 13 mei zijn.

Is er gevaar voor de volksgezondheid?

Buiten de afzetting is geen gevaar voor de volksgezondheid. De opruiming vindt plaats door werknemers in beschermende kleding. Zij dragen beschermende kleding omdat zij dagelijks met asbest werken. Dit is ook verplicht vanuit de Arbowetgeving.

De gemeente heeft het kerkbestuur per brief en in een gesprek dringend gevraagd om bezoekers of vrijwilligers die in de buurt van het pand of in het pand zijn geweest tijdens de sloopwerkzaamheden te informeren. Vrijwilligers die geholpen hebben bij de verbouwing en vragen hebben over
gezondheidsrisico's kunnen zich richten tot de eigenaar van het gebouw. Voor aanvullende informatie kunnen ze contact opnemen met de gemeente Nieuwegein via 14-030.

Is het kerkgebouw in de tussentijd open voor gebruik?

Nee. Zolang het asbest niet verwijderd is en het terrein is voorzien van hekken, is de kerk niet toegankelijk. Dit om te voorkomen dat het asbest verder verspreid wordt in de kerk of in de omgeving (daardoor wordt het gebied groter en het opruimen lastiger).

Leveren de werkzaamheden hinder op voor de omgeving?

De asbestverwijdering kan geluidshinder veroorzaken. Het saneerbedrijf start 's morgen om 07.00 uur en werkt door tot 19.00 uur.

Meer informatie?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer De Heus of met de heer Van Blommestein, toezichthouders gemeente Nieuwegein via het telefoonnummer 14-030 of buiten kantoortijden (030) 752 40 41.