Presentatie resultaten opgravingen Westfrisiaweg


04 mei 2016 - Nieuwsartikel

Archeoloog en projectleider Wouter Roessing presenteert op 11 mei in Huis van Hilde de eerste resultaten van het onderzoek langs het trace van de N23-Westfrisiaweg.

Bij de opgraving van 25 hectare rond Hoogkarspel is een groot aantal boerderijen, sloten en enkele grafstructuren ontdekt. .

Het oostelijk deel van West-Friesland moet van ca. 1600 tot 800 v. Chr. een aantrekkelijk gebied zijn geweest om in te wonen. Uit opgravingen in de vorige eeuw blijkt dat grote delen daarvan in de Bronstijd bewoond waren. In 2014 en 2015 kregen archeologen, voorafgaand aan de aanleg van de
N23-Westfrisiaweg, de mogelijkheid om 25 hectare van dit cultuurlandschap te onderzoeken.

Daarbij werden tientallen boerderijen, duizenden verkavelingsloten en enkele grafstructuren opgegraven. In de lezing van Wouter Roessing is speciale aandacht voor het nederzettingssysteem, de manier waarop boeren in die tijd het landschap vormgaven en de ontdekte grafstructuren.

Roessingh is als archeoloog werkzaam bij ADC ArcheoProjecten. Daarnaast werkt hij als promovendus bij de Universiteit Leiden. In het project `Farmers of the Coast' onderzoekt hij nederzettingsterreinen uit de Westfriese Bronstijd.

De lezing start om 20.15 uur (zaal open 20.00 uur) en duurt tot 22.00 uur. Kosten zijn 12,50 euro per persoon per lezing (HvH-vrijwilligers en leden Stichting OerIJ 10 euro). Voor meer informatie en inschrijven: http://huisvanhilde.nl/activiteit/nieuw-hildes-lezingen/.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel