Heerde bindt de strijd aan met identiteitsfraude - gemeente Heerde


Rekeningen die u krijgt voor zaken die u nooit heeft gekocht. Of een lening op uw naam waar u niets van weet. Aangehouden worden op Schiphol terwijl u niets verkeerds heeft gedaan. U moet er niet aan denken dat het u gebeurt.

Toch komt het vaker voor dan u denkt. Het zijn allemaal problemen die kunnen ontstaan bij identiteitsfraude. Met de `id-burger' gaat de gemeente de strijd aan met deze vorm van fraude.

Scannen van identiteitsbewijzen

Om identiteitsfraude te voorkomen, is het belangrijk dat de gemeente voorkomt dat mensen onder valse namen in worden geschreven, of dat documenten worden gevraagd onder valse namen.

Met de `id-burger' worden documenten zoals paspoorten, identiteitskaarten of rijbewijzen gescand en in enkele seconden gecontroleerd op echtheid, ongeacht het land van herkomst. Het document wordt bekeken op zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken. Daarnaast kan id-burger gezichten
herkennen. Daarmee kun je vaststellen of degene die een identiteitsbewijs aanbiedt dezelfde is als op de foto. Hiermee kan `look-a-like' fraude worden voorkomen.

Gebruik van `id-burger'

De id-burger is sinds 13 april in gebruik. De vergelijking met de internationale database van id-bewijzen wordt gebruikt bij iedere identiteitscontrole, dus bijvoorbeeld ook bij een verhuizing. De gezichtsvergelijking wordt onder andere ingezet bij een eerste inschrijving in de gemeente of
wanneer de persoon aan de balie niet lijkt op de foto op zijn of haar identiteitsbewijs.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf ook helpen in de strijd tegen identiteitsfraude. Zo moet u uw identiteitsbewijzen op een veilige plaats bewaren en digitale accounts dubbel beveiligen. Ook moet u nooit kopieen van uw identiteitsbewijs sturen als u online koopt of verkoopt.

Meer tips en informatie over dit onderwerp leest u op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.