Toespraak dodenherdenking 4 mei


Toespraak dodenherdenking 4 mei

> 4 mei 2016

Toespraak van locoburgemeester Coby van der Laan tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Heerenveen.



Alleen de uitgesproken tekst geldt.



Thema: Geef vrijheid door - de vrijheid omarmd



Welkom dames en heren, jongens en meisjes,



Intro

Vandaag op 4 mei herdenken wij alle slachtoffers - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.



Tijdens deze herdenking verdienen ook alle nabestaanden, die door het verlies van hun geliefde familielid intens geraakt zijn door oorlog en geweld en dit levenslang als diepgeworteld verdriet meedragen, ons medeleven. Een aantal van hen zijn hier aanwezig. Zij herdenken niet 1, maar 365
dagen.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Voor vrijheid moet je samen afspraken maken en naleven hoe je met elkaar omgaat. In ons land zijn we vrij om te denken en te zeggen wat wij vinden. Dat is democratisch verankerd in onze grondwet. Deze vrijheid is kostbaar en tegelijkertijd kwetsbaar. Daar moeten we met respect mee omgaan.

De geschiedenis leert ons dat onze vrijheid samengaat met internationale solidariteit en onderlinge verbondenheid. Onze bevrijders kwamen uit andere werelddelen. Zij riskeerden hun leven voor ons en brachten die internationale solidariteit hier in praktijk. De vredesmissies die Nederland nu in
andere landen uitvoert zijn ook gericht op vrede en veiligheid op andere plekken in de wereld. We zijn wereldwijd met elkaar verbonden.



Tijdens het opruimen in mijn huis vond ik een oude Heerenveense Courant uit 1995 die in het teken stond van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Heerenveen, (toen) 50 jaar geleden.

Canadese veteranen kregen een groots onthaal. Op de basisscholen werd wekenlang aandacht besteed aan een project over de vrijheid.

Een citaat dat ik tegenkwam van een van de kinderen was: "Wij leven in een vrij land en kunnen naar kennissen gaan, familie bezoeken. Vergelijk jezelf eens met Anne Frank, een Joods meisje dat moest onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat mogen wij dan veel". Wat mogen wij dan veel..



In die jaren was er ook een grote toestroom van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavie. Verhalen van gevluchte kinderen maakten een diepe indruk op de klas. Sietske, een ander meisje vertelde: "Door deze verhalen snap ik beter wat oorlog betekent. Vrijheid is voor mij eigen kiesrecht en
hardop kunnen zeggen wat je denkt, zonder opgepakt te worden. Ik vind vrijheid ook zelf je school kiezen of sport". Dat waren 21 jaar geleden al hele wijze woorden uitgesproken door kinderen. Wij kunnen ons uiten, bewegen en zijn wie we zijn.



Dat is helaas niet overal vanzelfsprekend.

Het zojuist door Maud en Romy zelfgekozen en zo mooi voorgelezen gedicht is indringend en nog steeds actueel.

Dagelijks worden we geconfronteerd met beelden over oorlog en geweld. Grote stromen vluchtelingen zijn op drift.

In Heerenveen bieden we daarom een plek voor een asielzoekerscentrum. Mannen, vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld willen we hier een veilig onderdak bieden.

Warme en oprechte betrokkenheid van onze inwoners is daarbij heel belangrijk. We zijn dankbaar dat al vele vrijwilligers de helpende hand willen uitsteken, ook juist nu hier in Heerenveen.



Lieve mensen: laten we samen met onze kinderen de vrijheid omarmen en doorgeven.



Afsluitende woorden

Straks zijn we 2 minuten stil



2 minuten Opdat we nooit vergeten

2 minuten Ter nagedachtenis aan hen die het leven gaven voor onze vrijheid

2 minuten Om stil te staan bij de pijn van alledag voor nabestaanden

2 minuten Om dankbaar te zijn dat wij in vrijheid leven

2 minuten Om na te denken wat vrijheid ook van ons vraagt



Coby van der Laan, 4 mei 2016