Toespraak burgemeester dodenherdenking 2016


Gepubliceerd op: 04 mei 2016, Laatst bewerkt op: 04 mei 2016

Burgemeester Michel Bezuijen (Najib Nafid fotografie)

Toespraak burgemeester Michel Bezuijen tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2016.

Goedenavond dames en heren, jongens en meisjes, fijn dat u bent gekomen,

Vandaag staan wij hier opnieuw om te herdenken. Nog altijd is het draagvlak voor 4 mei hoog: 75% van de Nederlanders vindt 4 mei 'belangrijk of 'heel belangrijk'. En terecht zou ik zeggen. Elk jaar herdenken wij op 4 mei onze oorlogsslachtoffers of zoals verwoord in het memorandum van het 4 en
5 mei comite:

"Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen - burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties."

Ook dit jaar heeft het comite 4 en 5 mei een thema gekozen om de activiteiten van 4 en 5 mei aan elkaar te verbinden. Dit jaar staat de waarde van onze vrijheid centraal, met als slogan "Geef de vrijheid door".

In januari 1941 riep de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn State of the Union de Amerikaanse politiek en de bevolking op om te strijden voor het herstel van de democratische waarden in de wereld.

Te weten: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Dit werden genoemd de Four Freedoms. Deze Four Freedoms werden in 1948 opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Waarden die in 1948 zijn opgetekend, maar die tot op de dag van vandaag van onverminderd belang zijn.

Een van deze vrijheden: "vrijwaring van angst" lijkt in onze samenleving steeds meer problemen te gaan geven.

Angst voor het vreemde, angst voor de vluchteling, angst voor de moslim, angst voor de vreemde in de metro met een rugzak (misschien zit daar een bom in?).

Angst doet rare dingen met mensen en als kwaadwillenden hier handig op inspelen kan het bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Ben je anders, dan hoor je er niet bij.

In de Tweede Wereldoorlog voor de Nazi's een reden om Joden, Roma en Sinti te vervolgen en te vernietigen. Een zeer zwarte bladzijde uit de geschiedenis en dit mag nooit meer gebeuren!

Wij zijn hier vanavond bijeen om onder andere deze slachtoffers te herdenken.

En ik vind het belangrijk dat wij blijven herdenken en dat wij de vrijheid doorgeven.

Helaas zijn er steeds minder overlevenden die kunnen vertellen uit eigen ervaringen.

Zo missen wij bij deze herdenking op deze plek Theo den Hollander. Theo stond, als een van onze oudste veteranen, ieder jaar bij de vlag. Theo is er vandaag niet bij want hij is op 14 februari jl overleden. Zijn taak is overgenomen door de jongere generatie. Dit jaar staan de scouts van
Scouting Dorus Rijkers bij de vlag.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst die wij zojuist in de kerk hadden heeft Jacco van der Burg het verhaal van zijn grootvader Albert van der Burg vertelt. Albert van der Burg was als soldaat betrokken bij de slag om Ypenburg. Ook meneer Van der Burg is nog maar kort geleden, op 3 maart
overleden. Het is van groot belang dat de verhalen van de mensen die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt worden doorverteld en de herinnering levendig blijft.

Twee ooggetuigen die hun verhaal niet meer zelf kunnen vertellen, maar die het wel aan hun kinderen en kleinkinderen hebben doorgegeven.

We hebben verhalen nodig om de geschiedenis levendig te houden, maar ook plekken waar wij aan de geschiedenis worden herinnerd.

Binnenkort wordt in Amsterdam het Nationaal Holocaust Museum geopend.

Het museum is gevestigd in de Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan. Dit gebouw ligt midden in de oude Jodenbuurt vanwaar zovelen werden gedeporteerd. Het verhaal van de Holocaust in Nederland wordt hier inzichtelijk gemaakt. Het verhaal over de meer dan 100.000 Joden die werden
vermoord.

Ook vanuit Rijswijk zijn Joden weggevoerd.

Om hen te gedenken zijn bij verschillende adressen in Rijswijk vanwaar deze Rijswijkers zijn weggevoerd zogenaamde Stolpersteine oftewel Struikelstenen geplaatst. Dit zijn messing steentjes die verankerd zijn in de grond en waarop de naam met geboortedatum en sterfdatum van de vermoorde
persoon staat.

Deze stenen heten "struikelstenen" omdat je zodra je ze ziet liggen vooroverbuigt om de tekst te kunnen lezen waardoor je vanzelf al eerbied en respect toon.

Deze struikelstenen liggen in de stoep voor Vondellaan 5 en aan de Prins Hendriklaan 9. Gaat u hier maar eens kijken, en buig uw hoofd om de tekst op de steen te kunnen lezen.

Eerbied en respect, met deze woorden wil ik graag afsluiten.

Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar laten wij proberen niet tegenover elkaar, maar naast elkaar te staan.

Elkaar met eerbied en respect te behandelen en hebben we soms angstgevoelens, laten wij die dan ombuigen naar terechte zorgen, om daarna zo goed mogelijk in vrijheid voor elkaar te kunnen zorgen.

Met elkaar omarmen we de vrijheid.

* Deel Toespraak burgemeester dodenherdenking 2016 op Facebook
* Twitter