Herdenking 4 mei: ‘We will remember them’

Herdenking 4 mei: `We will remember them'

In Papendrecht schenkt het OranjeComite de laatste jaren veel aandacht aan de herdenking op 4 mei. Het resultaat is dat steeds meer mensen aan de herdenking deelnemen. Burgemeester De Bruin: `Ik ben ontzettend blij dat onze herdenking meer is geworden dan alleen een stille tocht. De bijeenkomst in de Grote Kerk, met jeugd, met bijzondere sprekers, maakt het betekenisvol voor vrijwel iedereen. Op een eervolle manier staan we stil bij hen die in oorlogen en conflicten hebben gestreden en hun offers hebben gebracht in de strijd tegen onderdrukking, geweld, haat en terreur. De tocht zelf naar de Kerk is ook mooier geworden. Dat vertrek bij het Joods Monument, waar we vorig jaar ook bloemen hebben gelegd, vind ik heel bijzonder. Als we dan in zo'n grote stoet, via die echt Papendrechtse wijk Het Zand lopen, met zoveel vlaggen halfstok, dan voel je je zo betrokken.'

5 mei Bevrijdingsdag

Traditie is dat Bevrijdingsdag elke vijf jaar wordt gevierd. In 2015 was dat het geval. Alhoewel het Oranjecomite met grote tevredenheid terugkijkt op de viering in 2015 (en omdat Bevrijdingsdag dit jaar samenvalt met Hemelvaartsdag) is besloten de landelijke trend te volgen. De volgende Bevrijdingsdag wordt dus gevierd in het jaar 2020.

Vlaginstructie 5 mei

Dit jaar valt Bevrijdingsdag op donderdag 5 mei samen met Hemelvaart. Volgens de vlaginstructie van de rijksoverheid mag op die dag uitgebreid worden gevlagd. Dit wil zeggen dat overheidsgebouwen verplicht zijn om van zonsopkomst tot zonsondergang te vlaggen. Het staat inwoners vrij die instructie te volgen.