Veteranen bezoeken voortgezet onderwijsscholen Landstede Groep

In aanloop naar 4 en 5 mei vonden er in samen werking met het Veteraneninstituut een drietal gastlessen van oorlogsveteranen plaats op het Ichthus College Kampen. De veteranen gingen met de leerlingen in gesprek over de ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens een oorlog of vredesmissie. Het doel van deze lessen is om leerlingen aan het denken te zetten over de kostbaarheid van vrijheid.

Via het project `Veteraan in de klas' van het Veteraneninstituut kwamen veteranen vertellen over hun missie. De kracht van deze lessen zit in het feit dat de veteranen persoonlijke verhalen vertellen en dit maakt indruk op de leerlingen. Hoe het is om een oorlog van zo dichtbij mee te maken en wat dit met jou als persoon doet, zijn onderwerpen die behandeld werden. Daarnaast gingen de veteranen ook met de leerlingen in gesprek over vrede, vrijheid en respect.

Niet vanzelfsprekend

Een gastles van een veteraan zet leerlingen en docenten aan het denken over vrijheid. Zowel het Veteraneninstituut als het Ichthus College Kampen zijn enthousiast over dit project. Veteraan Rob Pol: `Ik vind het belangrijk om scholieren te kunnen vertellen wat het betekent om in vrede en veiligheid te kunnen leven en wat je daarvoor moet doen. Ik wil laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.' Ook leerling Kirsten Delfgou uit klas 2A is enthousiast: `Ik heb geleerd dat je veel respect moet hebben voor de mensen om je heen, omdat het anders uit de hand kan lopen. Je moet met elkaar blijven praten. Ook wist ik niet dat een oorlog zoveel impact op iemand kon hebben'.

Wat geef jij door?

In het kader van Bevrijdingsdag spraken de leerlingen van het Ichthus College Kampen ook een persoonlijke videoboodschap in, waarin het onderwerp vrijheid centraal stond. Leerlingen gaven antwoord op de vraag `Wat geef jij door?' of maakten de zin `Vrijheid betekent voor mij..' af. De reacties van de leerlingen op deze vragen worden getoond tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle, bij het Landstede Danstheater.

Omdat het onderwerp vrede en veiligheid niet alleen van toepassing is op 4 en 5 mei, volgen er ook in de komende weken nog een aantal bezoeken van veteranen in de klas. Zo staan er gastlessen gepland op het Meander College Zwolle en het Agnieten College Nieuwleusen. Klik op onderstaand plaatje voor een filmpje van het project 'Veteraan in de klas' bij het Ichhtus College.