Israel neemt vier ton chemicalien in beslag aan grens Gaza

in Israel / by Mike Durand / on 04/05/2016 at 09:33 / Tags: Gaza, Hamas, raketten, Terrorisme

Israelische veiligheidstroepen hebben bij de Nitzana grensovergang met de Gazastrook een smokkelpoging verijdeld. Ruim vier ton aan chemicalien die geschikt zijn voor gebruik in lange afstandsraketten door terroristische groeperingen werden bij de grensovergang onderschept en in beslag genomen. Dit heeft de Shin Bet dinsdagochtend bekend gemaakt.

De vier ton ammoniumchloride zaten verborgen in een lading van 40 ton zout bestemd voor de Gazastrook. Dit werd ontdekt tijdens een routinematige controle. Volgens de verklaring van de Shin Bet zou de hoeveelheid chemicalien goed zijn om honderden raketten te voorzien van een chemische lading. De Israelische veiligheidsdienst gaat er van uit dat de importeur van de lading zout een inwoner uit Gaza is die banden heeft met Hamas.

Ammoniumchloride heeft meerdere gebruiksdoeleinden, buiten het gebruik in raketten kan er ook snoep van gemaakt worden. De algemeen bekende naam van ammoniumchloride is namelijk salmiak. De Shin Bet vond het opvallend dat er de afgelopen maanden grote hoeveelheden zout naar de Gazastrook werden getransporteerd en stelt na deze ontdekking dat het verstoppen van illegaal materiaal in ladingen zout een trend lijkt voor smokkel naar de Gazastrook onder het mom van invoer van goederen ten bate van de burgerbevolking en wederopbouwprojecten.

Foto: De in beslag genomen hoeveelheid zout waar de ammoniumchloride in zat verstopt, Bron: VinNews