Gemeente Leiden: Dodenherdenking in Leiden

woensdag, 4 mei 2016

Voor hen die vielen voor vrijheid en recht

Ook dit jaar wordt op woensdag 4 mei op verschillende plaatsen en op verschillende tijden in Leiden stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers in- en na de Tweede Wereldoorlog (militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties).

Militair Oorlogsmonument Haagse Schouwweg

Herdenking van de 51 jonge militairen die bij het Haagse Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Spreker: prof.dr. Herman Amersfoort, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam Aanvang: 15.00 uur. Met medewerking van de Band of Liberation.

Monument `De Naald' (Kooipark)

Herdenking van de door verraad omgekomen verzetsmensen in de Kooi, met name de leden van de voormalige Woningbouwvereniging De Eendracht.

17.00 uur: verzamelen in de Baptistenkerk, Driftstraat 49a.

17.15 uur: stille tocht naar herdenkingsmonument `De Naald', Atjehstraat (Kooipark).

17.30 uur: toespraak burgemeester Henri Lenferink en voordragen gedichten door leerlingen OBS De Viersprong, met medewerking van Jong K&G.

Dodenherdenking in de Pieterskerk

19.00 uur: burgemeester Henri Lenferink spreekt een welkomstwoord uit. Dodenherdenking 2016 heeft als centraal thema het Indisch en Indonesisch verzet. De heer Ernst Jansz, musicus/schrijver en medeoprichter van popgroep `Doe Maar' zal de herdenkingsrede uitspreken en muzikaal omlijsten m.m.v. violiste Aili Deiwiks. Aansluitend is er de herdenking bij het tijdelijk monument op het Pieterskerkplein.

Zie voor meer informatie en contact de website www.dodenherdenkingleiden.nl