Difference Day eretitel voor essayist en cartoonist Charlie Hebdo

Nieuwsbericht | 04-05-2016 | 11:48

De Canadese schrijfster Djemila Benhabib en de Frans-Marokkaanse journaliste Zineb El Rhazoui ontvingen op 3 mei de VUB/ULB Difference Day eretitel voor de vrijheid van meningsuiting. Zij kregen de titel tijdens de tweede editie van Difference Day, georganiseerd in het kader van de Werelddag voor de Persvrijheid. Benhabib's laatste essay `Apres Charlie' verscheen begin 2016. El Rhazoui is columniste bij Charlie Hebdo.

Persvrijheid Charlie Hebdo

Persvrijheid

Difference Day staat in het teken van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Op de dag vond een reeks actuele debatten met internationale sprekers plaats. Het EU-Voorzitterschap is partner van het evenement. Hoogtepunt van de dag was de prijsuitreiking van twee prijzen: Press Cartoon Europe en de VUB/ULB Difference Day eretitel voor de vrijheid van meningsuiting.

Het vrije denken beschermen en bevorderen

Vorig jaar ging de Difference Day eretitel naar de gevangen Saudische blogger Raif Badawi. Dit jaar vallen de schrijfster Djemila Benhabib en de journaliste Zineb El Rhazoui in de prijzen omwille van "hun belangrijke bijdrage aan de bescherming en bevordering van de vrijheid van denken en van meningsuiting in een democratische samenleving die voortdurend in verandering is".

In het gedrang

Djemila Benhabib werd in 1972 geboren in de Oekraine en groeide op in Algerije. Haar `Apres Charlie' kwam uit in januari 2016. Hierin stelt ze dat de val van de grote ideologieen van de twintigste eeuw leidde tot een terugkeer van de religie in onze maatschappij. Zij stelt dat daardoor de vrijheid van denken en de vrije meningsuiting in het gedrang komen, net als de verworvenheden van vrouwen en het onderwijs. Door haar engagement is ze vaak het slachtoffer van fysieke bedreigingen, intimidatiecampagnes en juridische procedures.

Levensbedreigingen

Net als Benhabib is El Rhazoui (1982) werkte bij Charlie Hebdo onder meer mee aan artikels over de profeet Mohammed en ontvangt hierom levensbedreigingen van ISIS. Op 7 januari 2015 ontsnapte Zineb aan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Sindsdien wordt haar leven gedomineerd door veiligheidsmaatregelen.