Omtzigt: Visumliberalisatie onbestaanbaar

04/05/2016Omtzigt: Visumliberalisatie onbestaanbaar

Categorie: Pieter Omtzigt

De Europese Commissie heeft bij monde van Frans Timmermans voorgesteld om de visumplicht voor Turken af te schaffen. Het CDA vindt dit besluit onbestaanbaar en onacceptabel.

Kamerlid Pieter Omtzigt: ' dit besluit is volstrekt onbegrijpelijk. Het is opnieuw president Erdogan die aan het langste eind trekt en Europa het nakijken geeft.

Het CDA vond de deal die met Turkije gesloten is in beginsel al verkeerd. Met die deal heeft Europa haar waarden in de uitverkoop gedaan en zich overgeleverd aan de wil en onwil van de Turkse president Erdogan. Dat blijkt nu in de praktijk, ondanks beweringen van premier Rutte en regeringspartij VVD dat van visumvrij reizen voorlopig geen sprake zou zijn. Hiermee heeft Rutte zich wederom totaal ongeloofwaardig gemaakt.

Turkije heeft namelijk niet aan alle voorwaarden voldaan, waaraan premier Rutte heeft gezegd vast te houden. In een paar dagen zijn weliswaar veel wetten aangenomen, maar het valt maar zeer te bezien of ze ooit uitgevoerd worden.

Bovenal kan iedereen zien dat het met fundamentele rechten zoals bescherming van minderheden en vrijheid van meningsuiting in Turkije bar gesteld is.'

Ook wil het CDA weten welke consequenties dit heeft ten aanzien van de vele Koerden die nu zonder visum naar Europa zullen reizen om Oost-Turkije te ontvluchten. Het CDA vindt dat de Nederlandse regering tegen dit voorstel moet stemmen in de Europese Raad.