Noodkreet Zeeuws-Vlaamse scholen

De VVD heeft onlangs Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs over de noodkreet van vier Zeeuws-Vlaamse scholengemeenschappen. De schoolbestuurders lieten eerder in een brandbrief aan hun gemeentebesturen weten dat ze extra geld nodig hebben om het onderwijsaanbod en de kwaliteit op peil te houden.

Het gaat om bestuurders van het Zwin College, De Rede, SKVOH en het Zeldenrust-Steelantcollege. Ze vinden dat leerlingen uit Zeeuws-Vlaanderen dezelfde onderwijskansen moeten krijgen en keuzen moeten kunnen maken als leerlingen uit de stad. `Dit principe staat steeds meer onder druk', zo schrijven de bestuurders.

Krimp

Door het dalende leerlingaantal, de krimp, lopen de vo-scholen veel inkomsten mis. Ze gaan daarom samenwerken, maar ook dat kost geld. Zo hebben ze bijvoorbeeld digitale hulpmiddelen nodig om `schooloverstijgend' onderwijs te kunnen bieden, maar ook vervoer van docenten en leerlingen komt er dan bij.

De lokale afdeling van D66 in de gemeentes Sluis en Terneuzen liet in een reactie op de brief weten dat samenwerking de enige manier is om een brede scholengemeenschap in Sluis te kunnen behouden. Alle inwoners en politieke partijen in Zeeuws-Vlaanderen moeten zich inzetten voor het behoud van het onderwijs.

In de landelijke politiek vroegen Tweede Kamerleden Karin Straus en Andre Bosman naar aanleiding van de brief onder meer of de staatssecretaris in overleg wil gaan met de schoolbesturen. Ook PvdA-Kamerlid Joyce Vermue liet aan Omroep Zeeland weten dat ze de brandbrief heeft gelezen. Ze pleit voor een speciale aanpak om in de toekomst goed onderwijs te garanderen. Tegen de regionale tv-zender zei ze dat de problemen in Zeeuws-Vlaanderen uniek zijn door de reisafstanden.