Patienten profijt van het maken van 3D-beeld van het hart

Patienten profijt van het maken van 3D-beeld van het hart

4 mei 2016 | PERSBERICHT

Met een driedimensionaal beeld kun je beter bepalen wat voor behandeling patienten met hartklepproblemen nodig hebben. Dat is de uitkomst van het onderzoek van cardioloog Philippe Debonnaire (35), die op donderdag 28 april promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Debonnaire heeft tijdens zijn promotieonderzoek in het LUMC onder meer het nut van deze zogenoemde 3D-echocardiografie aangetoond, waarbij de computer een driedimensionale weergave van het hart maakt. "Zo'n 3 procent van de wereldbevolking heeft te kampen met ernstige problemen van de hartkleppen, zoals lekkage of vernauwing. Dan gaat het met name over 65-plussers. Dat percentage zal waarschijnlijk toenemen, omdat patienten alsmaar ouder worden. Een hogere leeftijd brengt vaak een zieker lichaam met zich mee, wat het risico bij normale hartklepchirurgie verhoogt. Dan kunnen de hartkleppen beter worden gerepareerd of vervangen via de lies."

Realistischer beeld

3D-echo's zijn erg handig bij het bepalen welke behandeling het beste is, pleit Debonnaire. "Een klassieke 2D-echo laat een doorsnede van het hart zien. Aan de hand daarvan doe je metingen. Bij een 3D-echo creeer je een realistischer beeld van het hart", legt de Belgische cardioloog uit. Hij bestuurde deze techniek bij meer dan honderd patienten met hartklepproblemen. "Je kunt duidelijker in beeld brengen waar het probleem zit en hoe ernstig het is." En: hoe is zo'n hartklep het beste te repareren? "Bij een ernstig klepprobleem is de gouden standaard dat hartchirurgie nodig is. Met een 3D-echo kan men bepalen of een patient zonder kleerscheuren zo'n heelkundige ingreep overleeft. Of dat de risico's te groot zijn."

Vroeger ingrijpen

Ook heeft hij een nieuw meetinstrument onderzocht, waarmee hij de pompfunctie van het hart bekijkt. Als deze slechter wordt, bestaat er een hoger risico op onder meer ritmestoornissen en hartfalen. "Met deze meetmethode is beter in te schatten of dat het geval is. En dan kunnen we eventueel vroeger ingrijpen bij patienten, voordat er bij hun hart ernstige schade optreedt. Maar goed, deze methode moet op grote schaal nog haar meerwaarde bewijzen."

Dat is niet zo bij 3D-echo's. Die worden steeds meer gebruikt in diverse hartcentra. Het probleem: nog niet elk ziekenhuis heeft de mogelijkheid om 3D-beelden van het hart te maken. Daarvoor moet een geavanceerd apparaat worden aangeschaft en is een specialist nodig die de beelden kan maken en aflezen. Daar komt in de toekomst wellicht verandering in, meent Debonnaire. "Het is wachten op een goede automatisering. Dat men bij een gemaakte echo-opname met een druk op de knop de juiste metingen en waarden ziet staan. Als dat mogelijk is, kan op termijn elke cardioloog in een willekeurig dorp zo'n echo maken."