Computer leren om met onzekerheid om te gaan (Promotie)

woensdag 4 mei 2016

Tijd

vanaf 14:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus

de heer S. Michels

Promotor(es)

prof. dr. P.J.F. Lucas

Copromotor(es)

dr. A.J. Hommersom, dr. M.V. Velikova

Subtitel

Hybrid probabilistic logics: Theoretical aspects, algorithms and experiments

Beschrijving

Mensen kunnen succesvol taken verrichten waarbij niet alle feiten bekend zijn en er veel onzekerheid is. Ze gebruiken dan algemene kennis voor nieuwe, specifieke situaties. Het is een belangrijk doel van de kunstmatige intelligentie om computersystemen te maken, die dit soort menselijk redeneren kunnen automatiseren.

Steffen Michels introduceert in zijn proefschrift computertalen die kennis uit kunnen drukken, en zelfs conclusies kunnen trekken, ongeacht de nog bestaande onzekerheid. Deze talen - zogeheten probabilistische logica's - zijn gebaseerd op de combinatie van klassieke logica en kansrekening. Een belangrijke bijdrage van zijn proefschrift is dat Michels heel expressieve talen introduceert, die desondanks binnen redelijke tijd betrouwbare conclusies trekken. Hij testte de talen in een model dat het mogelijk maakt om verdacht gedrag van schepen te herkennen.

Biografie

Steffen Michels (Kleve, Duitsland, 1985) studeerde informatica aan de Radboud Universiteit. Voor zijn promotieonderzoek ontving hij een subsidie van COMMIT.