Dubbel feest!


Dubbel feest! /

05 mei 2016 - Voor het eerst sinds 11 jaar vallen twee feestelijke dagen in Delft allebei op dezelfde dag, 5 mei: Bevrijdingsdag en de Golden Tenloop.

Golden Tenloop

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland al meer dan 70 jaar in vrijheid leven - en bezinnen we ons op het belang en de kwetsbaarheid van die vrijheid. In Delft is het bovendien dubbel feest: daar wordt op dezelfde dag ook de Trompper Optiek Golden Tenloop gehouden.

Bevrijdingsvuur

Rond 14.00 uur ontvangt burgemeester Bas Verkerk op de Burgwal - de centrale plek van de Golden Tenloop - het bevrijdingsvuur uit handen van lopers van loopgroep DIJC Bertus. 12 sportievelingen zijn in de afgelopen nacht dat vuur gaan ophalen uit Wageningen. Ze hebben in estafette uren en uren
gelopen, met fakkel in de hand, om het bevrijdingsvuur naar Delft te brengen. Het bevrijdingsvuur wordt al sinds 1948 jaarlijks ontstoken in de nacht van 4 op 5 mei, op het 5 Mei plein in Wageningen: bij Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatievoorwaarden.

Start en finish

Voor en na het ontvangen van het bevrijdingsvuur is de Burgwal natuurlijk de plek waar alle lopers starten en finishen. De kinderlopen gaan van start om 12.00 en 12.30 uur, de 5 km-loop begint om 13.15 uur en de 10 km-loop gaat om 15.00 uur van start. De warming-up - op de Beestenmarkt -
begint telkens een half uur daarvoor.

Meer weten? Kijk op de website van de Golden Tenloop.