Pontonbrug 5 mei

PERSBERICHT Amsterdam, 15 maart 2016

5 mei 2016 | Pontonbrug 5 mei

In 1945 verbond een brug van ponten over het IJ het centrum van Amsterdam met Noord. Op 5 mei 2016 wordt deze in de vorm van een pontonbrug opnieuw aangelegd, als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam. De brug wordt officieel in gebruik genomen om 14:00 uur, tot 16:00 uur is hij opengesteld voor publiek.

Als eerste lopen brugwandelaars van weleer, samen met kinderen uit Noord en de Burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Geïnteresseerden in de overtocht kunnen zich vanaf vrijdag 18 maart 9.00 uur opgeven voor een gratis ticket via www.4en5mei.amsterdam (reserveren is noodzakelijk).

Programma

Aan de overkant op de Noordelijke IJ-oever is een uitgebreid programma met onder meer concerten en films georganiseerd door Tolhuistuin/Paradiso, A'DAM Toren en EYE filmmuseum. Het educatieproject Oorlog in mijn Buurt presenteert verhalen en een foto expositie: kinderen uit Noord interviewden de pontwandelaars van weleer. In EYE is de première van de documentaire 'Het Vergeten Getto' over het Joodse Asterdorp in Amsterdam Noord. In de weken voor 5 mei zal op de ponten een korte compilatiefilm te zien zijn over de pontenbrug uit 1945 uit de collectie van EYE filmmuseum. Van Vereniging Museumkwartier Hembrug zijn een aantal authentieke jeeps en motoren van de bevrijders uit WO2 te bezichtigen.

De pontonbrug is op 5 mei ook via een livestream op www.4en5mei.amsterdam te volgen.

Geschiedenis

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een brug gemaakt van pontveren. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord.

In 2015 hebben naar aanleiding van een oproep vele Amsterdammers hun herinneringen over de oude pontenbrug gedeeld. Mevrouw Tini Stoovelaar-Udo (1925) liep destijds een paar keer per week over de pontenbrug. “Maar één keer werd ik (…) aangehouden. Toen zei een van de mannen: ‘Wat heb je bij je?’ Ik had dan weer melk, en dat mocht niet. Ik zei: ‘Ach meneer het is vandaag Sinterklaas en het is een Sinterklaascadeautje voor mijn moeder. De soldaat zei hierop: ‘Dat vind ik een heel raar cadeau’. Toen werd ik zo kwaad en zei ik: ‘Nou dan heeft u zeker nog nooit honger gehad!’ En toen mocht ik doorlopen.”

Lees alle verhalen van de bruglopers van welleer op onze site: www.4en5mei.amsterdam

Partners

De pontonbrug is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, en zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van het Havenbedrijf Amsterdam, de Gemeente Amsterdam, vfonds, GVB, Rijkswaterstaat, Waternet, Tolhuistuin, A'DAM Toren, Ticketscript, Tolhuis Amsterdam, Oorlog in mijn Buurt en EYE filmmuseum.

Scheepvaart

Op 5 mei is Het IJ van 14.00 uur tot 16.00 uur gestremd voor alle scheepvaart ter hoogte van het centraal station van Amsterdam. Voor kleine schepen met een hoogte tot 2,58 m is er een omvaarroute. Kijk voor meer informatie op www.4en5mei.amsterdam bij Veel gestelde vragen. Het is ook niet mogelijk via het IJ dichtbij de pontonbrug te komen.

Programma op 4 en 5 mei in Amsterdam

Op 4 en 5 mei herdenkt en viert Amsterdam ‘grootschalig kleinschalig’: met meer dan 300 programma’s wordt stilgestaan bij de twee historische dagen. Met Herdenkingen, Theater Na de Dam, Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet, Concerten, Films, Rondleidingen, de 5 mei Brug, Vrijheidsmaaltijden en Bevrijdingsfestivals, verspreidt over de stad. Op de website www.4en5mei.amsterdam kan men het hele programma vinden.